WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM KAN ZELFBEWONINGSPLICHT NOG NIET OVERAL OPLEGGEN

SCHIEDAM- De zelfbewoningsplicht in Schiedam wordt op alle koopwoningen in bestaande bouw toegepast zodra dit wettelijk mogelijk is. Dat krijgt de fractie van Denk te horen naar aanleiding van hun schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. Het gemeentebestuur is ook voornemens om een zelfbewoningsplicht op te nemen in bestemmingsplannen bij projecten waarbij betaalbare koopwoningen worden gerealiseerd.

Ter onderbouwing van de antwoorden op de schriftelijke vragen van Denk komt de gemeente met de cijfers van recent opgeleverde nieuwbouwprojecten. Volgens burgemeester en wethouders blijkt hieruit dat vrijwel 100% van de woningen door particulieren voor zelfbewoning gekocht is. Kopers sluiten overigens ook een hypotheek bij een bank af waarin een plicht tot zelfbewoning in de voorwaarden is opgenomen. Binnen de huidige nieuwbouwontwikkelingen in Schiedam zou dit daarom geen zorgwekkend beeld zijn.

De zelfbewoningsplicht is nog volop in ontwikkeling. De plicht is bedoeld om beleggers en speculanten van de woningmarkt te weren en de kans te vergroten dat woningzoekenden een betaalbare koopwoning vinden door deze woningen worden behouden voor deze inkomensgroepen. De doelgroepenverordening of afspraken met ontwikkelaars over het betaalbaar houden van huren maken ook onderdeel uit van het beschikbare instrumentarium. De zelfbewoningsplicht kan nu alleen nog maar worden ingezet hij koopwoningen in nieuwbouwprojecten. Als de gemeente partij is in een overeenkomst, bijvoorbeeld bij kluswoningen, dan kan de zelfbewoningsplicht ook daar worden ingezet. Het Rijk werkt ondertussen aan een bredere toepasbaarheid van de plicht, zodat het ook ingezet kan worden in de bestaande voorraad, en het gemeentebestuur van Schiedam volgt die ontwikkeling op de voet om dit waar toepasselijk ook in de jeneverstad in te kunnen zetten.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *