Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM KAN AARDGASVERBOD NIET TEGENHOUDEN

SCHIEDAM- De Schiedamse politiek is niet bij machte om het dreigend aardgasverbod en het warmtenet van Eneco tegen te houden. Zoveel wordt duidelijk wanneer LOS-fractievoorzitter Arie Villerius zich, tijdens behandeling van de Transitievisie Warmte, duidelijk uitspreekt tegen het verbod. Eelco Schippers, procesmanager bij de Schiedam: “Het van het aardgas af gaan is eigenlijk een landelijk besluit geweest. In de Transitievisie Warmte kijken we heel erg van, wat kunnen we binnen die kaders doen binnen Schiedam.” Een aansluiting op het warmtenet wordt daarin gepresenteerd als het enige alternatief.

Villerius: “We moeten dus zo nodig van het gas af, terwijl er zoveel andere alternatieven zijn. Geothermie (aardwarmte, red.) getijdenstromingen. In Duitsland krijg je een premie als je aan het gas gaat. Wij moeten dus helemaal niet voor zijn, want er wordt op tien locaties in Nederland naar gas geboord. Dat gebeurt niet alleen in Groningen, maar door heel Nederland.”

Aan Ivana van der Donk (SP) wordt nog eens duidelijk gemaakt dat het aardgasnet in Schiedam grotendeels wordt gesloopt. Van der Donk: “Misschien kan het nog voor waterstof of groengas gebruikt worden? Dan lijkt het mij beter het prachtige gasnet te laten liggen.”

Volgens Schippers wordt het meeste waterstof momenteel van aardgas gemaakt en is groene waterstof nog altijd schaars. Schippers: “Het aardgasnetwerk wordt inderdaad gesloopt en is niet meer bruikbaar voor waterstof. Het gasnet blijft nog wel liggen voor buurten met woningen van voor 1920.”

In de zomer van 2019 presenteerde het kabinet het Klimaatakkoord. In de aanbiedingsbrief maakte het kabinet duidelijk wat het van provincies en gemeenten verwacht.

Naast de in regionaal verband opgestelde regionale energiestrategie (RES) moeten alle gemeenten in Nederland een lokale Transitievisie Warmte opstellen. Hierin is per wijk onderzocht wat de beste optie is om over te schakelen naar andere (duurzamer) energiebronnen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “SCHIEDAM KAN AARDGASVERBOD NIET TEGENHOUDEN

 1. Wederom laat het de mensen zien dat deze gemeente zo corrupt is als de pest en het allemaal ons door de strot wil douwen, omdat ze allemaal bij dezelfde vrijmetselaars en/of Bilderberger kliek horen…..verraders van de medemens , als je ze uberhaubt ”menselijk” kan en wil noemen. Ik wil ze in ieder geval niet met mijzelf vergelijken, want daar heb ik te veel zelf respect voor.
  Altijd moeten liegen om hun zin te krijgen, want anders krijgen ze helemaal niks voor elkaar en de meeste inwoners trappen er jammer genoeg steeds maar weer in.
  Dan gaan we toch gasflessen inslaan om aan te sluiten thuis, ook prima..!!!
  Stelletje wannabe Dictators, wie denken jullie wel niet wie jullie zijn joh….!!! Burger Verrader en Wethouder slaven….net als heel die Corona HOAX… Stelletje laffaards zijn jullie en jullie krijgen allemaal jullie oordeel, in dit leven of in het volgende 😉
  IEDEREEN HEEFT JULLIE AL LANG DOOR…!!!!!!

 2. Hier zouden ca 75 procent van de stemgerechtigde Schiedamse bevolking een like onder gezet moeten worden want dat is het percentage wat straks gaat merken dat zij hierdoor worden gedupeerd! Een D in de naam van de coalitiepartijen staat niet meer voor Democratie maar ik lees Dictatuur. Helaas hebben de moderne politici het woord “RESPECT” ,VOORAL VOOR DE KIEZER, in de 21e eeuw uit het oog verloren!
  Het grote probleem wat straks op gaat treden, het blijft angstwekkend stil wat betreft dit onderwerp, is de BKR registratie wetgeving!

 3. Fijn dat een deel van het gasnet kan blijven liggen voor woningen gebouwd voor 1920!?

  Dat de rest van het gasnet zal worden gesloopt, betekent dat toch een groot deel van de infrastructuur van dit net moet worden onderhouden. En dat voor een beperkter aantal woningen! Indien de kosten als gebruikelijk worden verdeeld, zullen deze aanzienlijk stijgen per “deelnemende” woning. Een soortgelijk scenario zal ook gelden ten aanzien van de distributie van het gas. Daarnaast wordt ter ontmoediging van gasgebruik door de overheid de belastingdruk steeds verder opgevoerd. Dit terwijl deze oude woningen doorgaans niet rendabel te isoleren zijn.
  En mocht er zo’n oude woning zijn die wel afdoende te isoleren is om over te gaan op all-in elektrische energie, dan zijn de kosten mega hoog en levert dit zeker geen rendabel plaatje op (tenzij je deze kosten kunt uitsmeren over 30 jaar).

  Met name particuliere eigenaren van dit soort woningen die vaak maar net kunnen rondkomen, worden dus opgezadeld met een fors probleem wanneer Schiedam van het gas afgaat!
  Ook de particuliere eigenaren die (gedwongen) op een warmtenet worden aangesloten zijn de klos, want zij worden verplicht om ca. 16.000 euro bij te dragen!

  Hopelijk dringt deze problematiek tijdig door bij de gemeenteraad en wordt alle bewoners van Schiedam een acceptabel leefmilieu gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *