WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM HEEFT MOEITE MET VRIJWILLIGE PROSTITUTIE

SCHIEDAM- Het gemeentebestuur van Schiedam gebruikt het woord ‘helaas’ wanneer prostituees, na een inval door de politie in een illegaal bordeel, hun werkzaamheden elders voorzetten. ‘Helaas is het cijfermatig aangetoond dat er in de seksbranche een hoog percentage recidive gedrag is’, laten burgemeester en wethouders weten, aan de fractie van Progressief Schiedam, die vragen heeft gesteld over het Schiedamse beleid ter voorkoming van vermeende uitbuiting van prostituees.

Uit de beantwoording blijkt een uitgebreide subsidiestroom gericht op alles behalve het over de landsgrens zetten van de illegale temeier. Schiedam heeft een subsidierelatie met de Stichting Humanitas voor prostitutie maatschappelijk werk. Hiernaast is er sinds kort ook een subsidierelatie voor het meldpunt/zorgcoördinatie slachtoffer mensenhandel van Humanitas voor Schiedam, Vlaardingen en Maassluis vanuit de centrummiddelen.

Tijdens een reguliere controle van het interventieteam waar een prostituee bij betrokken is, vindt er altijd een intake plaats. De lichtekooi wordt op zijn/haar gemak gesteld en er wordt gekeken naar de omstandigheden waarin hij/zij aangetroffen is of zich verkeerd. Hierbij wordt gekeken naar signalen van mensenhandel, zoals het niet in eigen beheer hebben van identiteitsbewijs of geld. Bij elk intake gesprek wordt er hulp aangeboden. Door gemeente, politie, Prostitutie Maatschappelijk Werk, Fier of Humanitas (Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel). Zijn er zorgen of is nader onderzoek nodig, kan het zijn dat de prostituee vrijwillig mee gaat naar het politiebureau.

De Schiedamse publiciste Sietse Altink maakte begin jaren ‘90 al eens duidelijk dat de vermeende uitbuitingssituatie waarin vele illegale buitenlandse prostituees belanden, vaak ten onrechte wordt bestempeld als vrouwenhandel, waardoor de indruk is ontstaan dat alle illegale buitenlandse prostituees het slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. Volgens Altink is dit het gevolg van het overdrijven van aantallen ‘verhandelde vrouwen’ door instanties die geen onderscheid maken tussen gedwongen en vrijwillige prostitutie. Politiefunctionarissen spraken in dezelfde periode hun openlijk twijfels uit over hulpverleningsinstellingen. “Wij weten dat er tegen de vrouwen wordt gezegd: ga maar aangifte doen, dan krijg je een vergunning. Ze worden slachtoffer gemaakt, want er is geen sprake van vrouwenhandel.” Weer andere respondenten stellen: “Er wordt misbruik gemaakt van de tijdelijke verblijfsvergunning. Een dag later werken ze weer in de prostitutie.”

5 reacties op “SCHIEDAM HEEFT MOEITE MET VRIJWILLIGE PROSTITUTIE

  1. Het bewijs voor dwang wankelt maar hulpverlening aan illegale buitenlanders is de norm. Welkom in het Schiedam van 2023… ???? Of is er ook een gebrek aan hoeren… ????????om straks voor de ouderen te zorgen en de economie uit het slop te halen en het land weer op te bouwen ? ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *