Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM-GROENOORD KAN WARMTENET ALTIJD NOG BLOKKEREN

SCHIEDAM- Bewoners van Schiedam-Groenoord hebben vrije keuze om niet mee te doen aan een ‘aardgas vrije wijk’, ook wanneer de gemeenteraad daar vanavond wél voor kiest, door het loskoppelen van zoveel mogelijk woningen van het aardgasnet (totale kosten voor Groenoord 120 miljoen euro). Uitgangspunt is dat de gasleidingen voorlopig blijven liggen (landelijk beleid). Volgens de Groenoord Belangen Groep staan dertien VvE’s (van de Bachplein- tot de Z-flats) sowieso negatief tegenover een aansluiting op het warmtenet van Eneco.

Wanneer slecht 60% van Groenoord wordt aangesloten, dus alleen het Woonplus-bezit, stort de financiële onderbouwing van het hele plan in elkaar, omdat de wijk brede korting op de projectbijdrage mede afhangt van de gemeentelijke bijdragen (financieel en aansluiting eigen vastgoed). Als deze korting vervalt, stijgen de kosten voor aansluiting van de Woonpluspanden zodanig, dat ook huurders met forse verhogingen van de woonlasten worden opgezadeld.

De eigenwoningbezitters in Groenoord ‘moeten’, voor een aansluiting op het warmtenet van Eneco, een extra hypotheek afsluiten (rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden.

Door het stoppen met het gebruik van aardgas in Groenoord, sluit Schiedam aan bij afspraken in het ‘klimaatakkoord’: door voor circa 1.000 miljard euro de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen kan de wereldwijde temperatuur op lange termijn (vanaf 2030) in theorie met heel misschien 0,0007° dalen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “SCHIEDAM-GROENOORD KAN WARMTENET ALTIJD NOG BLOKKEREN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *