Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM DRAAIT ZWARTE PIET NEK OM MET ‘KILLERVIRUS’

SCHIEDAM- De covid-hoax wordt gebruikt om Zwarte Piet in Schiedam vroegtijdig de nek om te draaien. Burgemeester Cor Lamers (CDA) laat aan de gemeenteraad weten dat de zogenaamde coronamaatregelen de aanleiding zouden zijn om dit jaar alleen roetveegfiguren in te zetten. Gesproken wordt over een ‘natuurlijke moment’.

Lamers: ‘Hoewel de maatregelen grotendeels zijn versoepeld, moet er bij een grote activiteit als deze toch met diverse voorschriften rekening worden gehouden. Hierover is in goed overleg met de Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS) besloten. SEPS is de organisator van de activiteiten.’

Er is dit jaar gekozen om een activiteit op het Stadserf te houden waarbij de Sint welkom wordt geheten in Schiedam. Het Sinterklaaspaleis wordt georganiseerd in een pand aan de Lange Haven. Mede doordat het Stedelijk Museum Schiedam in verband met renovatie nog is gesloten.
De gemeente heeft SEPS 2 jaar terug al onder druk gezet via een jaarlijkse subsidie van 30.000 euro. Aanvankelijk beriep de organisatie zich op een onderzoek waaruit blijkt dat er in Schiedam in geen enkele wijk behoefte bestaat aan roetveegfiguren. De kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad had uitsluitend om het uitvoeren van dat onderzoek gevraagd, maar kreeg er een ban op Zwarte Piet bij vanuit het stadsbestuur (VVD, AOV, D66, CDA, GroenLinks/PS).

De toezegging was om vanaf 2020 elk jaar 25% minder Schiedamse Pieten in te zetten. Daardoor zouden er dit jaar 50% minder Zwarte Pieten zijn en in 2022 75%, waarna in 2023 enkel nog roetveegfiguren te zien zouden zijn. Bijkomend probleem is dat praktisch alle vrijwilligers (140 van de 150) niets meer te maken willen hebben met SEPS, door de komst van de roetveegfiguren.

8 reacties op “SCHIEDAM DRAAIT ZWARTE PIET NEK OM MET ‘KILLERVIRUS’

  1. I.d.d.
   Een kleine groep, maar wel heel harde schreeuwers, verpest het voor velen.
   Het is gewoon een “ik wil en moet mijn zin krijgen” mentaliteit. Alom bekend bij lui die zich overal om gediscrimineerd voelen of werkschuw tuig.
   Heb je ooit bij een anti zwarte Piet demonstratie mensen gezien die bovenstaande niet waren?
   En pik het maar, anders kost het je baan of je ramen van je woning of auto. Je bent gelijk een racist.
   Anti zwarte Piet demonstranten zijn menslievend en tegen geweld. Zolang je hun idealen steunt en geen twijfel uitspreekt.

 1. Maken we toch zelf een intocht met een rijtuig en wit paard en al die vrijwilligers dus 140 Zwarte Pieten niet in groepsverband natuurlijk want dan moet je een vergunning hebben een rijtuig mag gewoon door de stad rijden en pieten mogen ook overal lopen. Lachen toch? Toch maar niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *