WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM DRAAGT HAVENKERK OFFICIEEL OVER

SCHIEDAM- De Havenkerk en het naastgelegen Bijbelhuis aan de Lange Haven in Schiedam worden volgende week vrijdag officiële overgedragen aan de nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar BOEi uit Amersfoort. Gedeputeerde Rik Jansen (SP) en wethouder Marcel Bregman (D66) maken die middag al een begin van de werkzaamheden aan de vloer. Aanwezig zijn ook Sylvia Pijnenborg, directeur Religieus Erfgoed van BOEi en Frans Griffioen, secretaris van SRI.

Oppositiepartij Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) heeft zich de afgelopen maanden fel verzet tegen de verkoop van de Havenkerk aan BOEi. De partij is van mening dat de gemeente geen 650.000 euro uit zou moeten geven zodat een commercieel bedrijf evenementen kan verkopen in een ‘cadeau’ gekregen pand. Tegelijkertijd met het instemmingsbesluit tot verkoop heeft het gemeentebestuur aan BOEi een meerjarige subsidie toegekend van 650.000 euro. Deze subsidie is bestemd voor het bouwtechnisch herstel, waaronder de vloer, de gewelven van de zij-beuken, stucwerk en bouwkundige ingrepen gericht op gebruik, zoals installaties en voorzieningen.

De ouderenpartij Schiedam (OPS) heeft vorige maand nog geprobeerd de subsidie aan BOEi te beperken tot 30.000 euro per jaar. ‘Zodat BOEi niet nog jarenlang aan het subsidie-infuus zal hangen’, zoals OPS het verwoorden.

De nieuwe eigenaar gaat in zijn exploitatie uit van de uitbouw van de Havenkerk als een evenementenlocatie. Het naastgelegen Bijbelhuis wordt ingezet voor ondersteunende functies, zoals horeca.

In de verkoopovereenkomst van de Havenkerk is bepaald dat gedurende tien jaar bij afzonderlijke verkoop van het Bijbelhuis de verkoop-winst geheel ten goede moet komen aan de instandhouding van de Havenkerk. De gemeente belooft toe te zien op de naleving.

Minus LOS en OPS is er vanuit de volksvertegenwoordiging geen bezwaar tegen de verkoop met subsidie.

De gemeente heeft ooit de Havenkerk voor één gulden aan evangelist Johan Maasbach geschonken. De voorwaarde was dat hij het rijksmonument zou onderhouden. Toen het pand verpauperd was en de toren op instorten stond kocht de Stichting herstel Havenkerk het pand van Maasbach voor 850.000 euro. De gemeente legde er nog eens 250.000 euro bij voor herstelwerkzaamheden. Verder kwam er geld van het Rijk en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Na al die inspanning is het pand nog steeds niet geschikt voor gebruik.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *