Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM-BRANDERSSTAD LEERT SCHOLIEREN OVER HUN STAD

Burgemeester Cor Lamers tekent het eerste certificaat.
Burgemeester Cor Lamers tekent het eerste certificaat.

SCHIEDAM- In het educatieve erfgoedproject ‘SchiedamBrandersstad’ voor groep 5 tot en met 8 van de basisschool wordt elk jaar een excursie naar een Schiedamse erfgoedinstelling ondernomen. Het erfgoedproject heeft een doorgaande leerlijn. Dit betekent dat de informatie die tijdens de erfgoedexcursie is gegeven, gebruikt en uitgebreid wordt in de excursie van het volgend schooljaar. Deelnemers zijn de Fluisterboot, de Museummolen, het Jenevermuseum en het Gemeentearchief Schiedam. Vorig schooljaar was het pilot-jaar voor SchiedamBrandersstad.

Vanaf september 2015 bezoeken schoolklassen de culturele instellingen voor dit erfgoedproject.Voorafgaand aan hun bezoek krijgen de leerlingen op school een introductieles met behulp van de website (klik HIER). In de les horen de leerlingen welke erfgoedinstelling ze bezoeken en krijgen ze uitleg over de brandersgeschiedenis. Alle vier de instellingen kregen afgelopen jaar leergierige leerlingen binnen die nieuwsgierig waren naar de geschiedenis van hun stad. Want de brandersgeschiedenis is bij uitstek omgevingsgeschiedenis: het begint bij je eigen voordeur!

Bij SchiedamBrandersstad is groep 5 als eerste aan de beurt die met de fluisterboot langs 18e eeuwse gebouwen vaart. De kinderen leren hoe de stad in elkaar zit en hoe belangrijk het water hierbij was. Groep 6 bezoekt de museummolen en ziet hoe een molen werkt en welke rol de velemolens in de brandersgeschiedenis speelde. In het jenevermuseum leert groep 7 welke ambachten belangrijk waren bij het brandersproces en hoe moutwijn en jenever werd gemaakt. Groep 8 is de laatste groep, deze gaat naar het Gemeentearchief Schiedam waar de leerlingen te weten komen hoe de arbeidsomstandigheden waren en hoe de brandersknechten waren gehuisvest.

Als de leerlingen vier schooljaren en vier erfgoedexcursies verder zijn, mogen ze zich “Ambassadeur van Schiedam” noemen. Ze krijgen dan een certificaat met de handtekening van burgemeesterCor Lamers. Omdat er over een paar jaar honderden leerlingen ambassadeur worden, is de burgemeester nu alvast begonnen met ondertekenen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *