Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM BLIJFT ZOEKEN NAAR ALTERNATIEVE HUISVESTING VLUCHTELINGEN

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam zoekt naar andere manieren en vormen van huisvesting van vluchtelingen, waardoor het beslag op de vrijkomende voorraad van Woonplus wordt verlicht. Dat staat in de Prestatieafspraken 2021 tussen de gemeente Schiedam, de huurdersbelangenclub HOW en Woonplus. De gemeente blijkt nu te onderzoeken of, en zo ja, welke andere partijen hier eventueel een bijdrage in kunnen leveren.

Burgemeester en wethouders lieten eind 2019 al weten af te willen van de standaard huisvesting van vluchtelingen, omdat er anders geen grotere (en eenpersoons) sociale huurwoningen meer naar reguliere woningzoekenden gaan (Bron: nota ‘Huisvesting Statushouders’). Tegelijk meldt Woonplus, in de nieuwe prestatieafspraken, nog altijd woningen beschikbaar te stellen voor 100 % van de huisvesting van vluchtelingen die aan Schiedam zijn gekoppeld.

De door het Rijk opgelegde taakstelling voor het komende halfjaar betreft 61 vluchtelingen die in Schiedam met voorrang moeten worden gehuisvest.

De gemeente zorgt voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen. Daarnaast biedt Vluchtelingenwerk ondersteuning gericht op zelfredzaamheid in praktische zaken. Stroomopwaarts begeleidt vluchtelingen (in theorie) richting werk en heeft verschillende trajecten ontwikkeld die erop zijn gericht om vluchtelingen optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 90% van de vluchtelingen in de leeftijd van 18 tot 65-jarigen, die in 2014 een vergunning hebben gekregen, nu nog in de bijstand zitten.

Gemeenten hebben een wettelijke verplichting tot het huisvesten van vluchtelingen. Halfjaarlijks wordt vanuit het Rijk aangegeven hoeveel vluchtelingen een gemeente moet huisvesten. Het COA is verantwoordelijk voor de koppeling van vluchtelingen aan de gemeenten, de Provincie houdt toezicht op de voortgang. Vluchtelingen zijn als urgente groep in de huisvestingsverordening Schiedam (regionaal afgestemd) benoemd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “SCHIEDAM BLIJFT ZOEKEN NAAR ALTERNATIEVE HUISVESTING VLUCHTELINGEN

 1. Vol is vol….. Simpel toch???? Maar dat gaat niet op natuurlijk want als we deze mensen niet plaatsen mist Schiedam de subsidies. Dus wat voor stukje groen wordt nu weer vernietigd om te bouwen??????

  En een geweldig vooruitzicht voor onze kinderen die op zich zelf willen wonen.

 2. Zoveel moeite is er nog nooit voor autochtone Nederlanders gedaan. Tenzij ze van Oranje Nassau heten natuurlijk. Maar ja, dat zijn eigenlijk ook geen autochtone Nederlanders.

  1. Ja Vol is vol Zorg eerst maar eens voor de echte Schiedammers.
   En hun kinderen die hier geen huis kunnen krijgen
   En zijn al genoeg mensen van buiten in Schiedam
   Het is al veel te druk.
   Maar snap het wel
   Dan lopen ze de subsidie mis.
   Zo is het altijd al geweest.
   Echt niet leuk meer hier in Schiedam.
   Lijkt wel of je in het buitenland vertoeft
   Vreselijk wat is dit stadje achteruit gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *