Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM BLIJFT VLUCHTELINGEN VOORRANG GEVEN

SCHIEDAM- Het laatste woord is nog niet gesproken over het Schiedamse plan van aanpak waarbij wordt geijverd voor de huisvesting van vluchtelingen in nieuwbouwprojecten. Raadslid Monique Rotteveel (LOS) kondigt aan met haar fractie ‘tegen deze waanzin te blijven strijden’. Rotteveel: ‘Feit mijns inziens: eerst de statushouders (welke door de gemeente steevast Schiedammers worden genoemd) dan pas de geboren en getogen Schiedammers’.

De politica haalt een oud idee van haar fractie van stal voor huisvesting van vluchtelingen in lege kantoorpanden. Rotteveel: ‘Bijvoorbeeld één of twee verdiepingen. Deze relatief goedkoop ombouwen tot slaapkamers met op iedere verdieping één woonkamer, één keuken en één doucheruimte’. Ook moet er een einde komen aan de voorrang op een sociale huurwoning . Wat Rotteveel betreft moeten vluchtelingen zich eveneens inschrijven (‘net zoals ieder ander’) bij Woonplus, die deelneemt aan het woonruimte verdeelsysteem van de regio Rotterdam. Rotteveel: ‘Hierin wordt niet meegegaan door de gemeente, zij blijven vasthouden aan het feit dat de statushouders, en natuurlijk ook alle nareizigers die daarna mogen komen, direct (dus met urgentie) gehuisvest moeten worden.’

Het gemeentebestuur is niet bereid de aangedragen mogelijkheid te onderzoeken. Volgens het stadsbestuur zijn vluchtelingen weliswaar op basis van wetgeving geen verplichte urgentie categorie meer, maar de gemeenten hebben wel een wettelijke taakstelling voor de huisvesting van deze groep. Daarom zal een gemeente, als zij vluchtelingen niet tot een urgente groep bestempelt, aan moeten tonen welk beleid er is om te voldoen aan de verlichte huisvesting van vluchtelingen. Het Schiedamse stadsbestuur laat weten: ‘Evaluatie van de wet wijst uit dat gemeenten statushouders (vluchtelingen, red.) ook zonder urgentieregeling nagenoeg alleen via de corporaties huisvesten. In de verordening woonruimteverdeling krijgen ze – op het moment dat ze op grond van de gemeentelijke taakstelling moeten worden gehuisvest- een urgentiestatus tot het moment van huisvesting. Bij de evaluatie van de verordening wordt niet voorgesteld om de verordening op dit punt te wijzigen. In de praktijk wordt in Schiedam direct bemiddeld naar een passende woning, hiervoor wordt geen urgentie gebruikt. Woonplus kent overigens geen wachtlijst, maar neemt deel aan het woonruimte verdeelsysteem van de regio Rotterdam.’

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

7 reacties op “SCHIEDAM BLIJFT VLUCHTELINGEN VOORRANG GEVEN

  1. Sorry hoor, maar ik ben zo pissig. Ben zelf van Turkse afkomst geboren in Schiedam, ivm mijn scheiding had ik een woning nodig. In Schiedam en Vlaardingen geen huurhuizen, dus ik moest buiten Schiedam gaan wonen met mijn kinderen (woon nu in Spijkenisse). Ik heb zelf niks tegen vluchtelingen ofzo maar vluchtelingen die voorrang krijgen voor een woning die nog in een luxe wordt opgeknapt enof pas gebouwde huurwoningen. Dit noem ik wel discrimination voor Schiedammmers, waar zit hier het rechtvaardigheid. Niet mijn probleem dat de vluchtelingen naar Nederland komen, wij Schiedammers hebben ook onze problemen MAAR DAAR WORDT GEEN GEHOOR AANGEGEVEN. Zoals wij die ingeschreven steun bij Woonplus en wachten voor een woning moet dit ook gelden voor de vluchtelingen.

  2. Het is schandalig mijn zoon die vanwege een relatie breuk op straat kwam te staan mailen praten alles geprobeerd mijn zoon was niet urgent ondanks dat mijn zoon werkt en een goede baan heeft kwam hij niet in aanmerking nog steeds reageert hij op woningen Schiedam en Vlaardingen nog steeds geen woning ik zou hem bijna als vluchteling willen opgeven

  3. Bij de burgemeester op de hoek staat nog een mooi pand leeg daar kunnen veel zogenaamde vluchtelingen in .
    Voorheen was dit een zusterhuis ook zos radio heeft daar gezeten. Laat de gemeente Schiedam daar maar eens over nadenken .

  4. Het is goed vluchtelingen welkom zijn, maar er zijn toch vast wel huisjes die minder geliefd zijn in de regio. Is het niet eerlijker voor mensen die op de wachtlijst voor een sociale huurwoning daar gewoon voorrang op te geven.

  5. Ik ben 64 jaar en woon noodgedwongen al 8 jaar bij mijn moeder van 86 jaar. Al die tijd wachtend op een sociale woning. Ik vind dat je echte vluchtelingen moet helpen. Maar niet je eigen volk ten koste van hen op een zijspoor zet. Dit is moderne discriminatie.

  6. Ik ben 64 jaar en woon noodgedwongen al 9 jaar bij mijn moeder van 86 jaar. Al die tijd wachtend op een sociale woning. Ik vind dat je echte vluchtelingen moet helpen. Maar niet je eigen volk ten koste van hen op een zijspoor zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *