Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM BEPERKT BEVEILIGD TEGEN CYBERCRIMINELEN

SCHIEDAM- De rammelde ict-beveiliging van de gemeente Schiedam wordt dit jaar slechts gedeeltelijk aangepakt, ondanks een vernietigend rapport van de Rekenkamercommissie over de haperde beveiliging bij de gemeente (15 % van de ambtenaren heeft bij een test fischingmail geopend en op het stadskantoor worden in een aantal gevallen onveilige wachtwoorden gebruikt). Een echte aanpak is pas mogelijk wanneer de gemeente volledig is overgestapt op Windows 10. Dat wordt een dezer dagen geïnstalleerd. Voor oppositiepartij Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) is dat onaanvaardbaar. De partij wil dat nog dit jaar de meeste kwetsbare zaken worden aangepakt.

Burgemeester Cor Lamers (CDA) verzekert commissielid Jan Meesters (LOS) dat reisdocumenten, persoonsgegevens en de bevolkingsadministratie altijd goed zijn beveiligd. Lamers : “Die voldoen ook aan zware eisen.”

Meesters: “We willen graag van het college horen, zonder in details te hoeven treden, op welke wijze het beleid met betrekking tot de informatiebeveiliging wordt aangescherpt en binnen welke termijn een en ander wordt gerealiseerd. De in de brief van het college genoemde datum van eind 2021 vinden wij voor deze risicovolle problematiek veel te lang.”

Lamers : “Wij hebben eenmaal per jaar een uitgebreide test van onze beveiligingssystemen, zowel de fysieke- als de softwarebeveiliging en de wijze waarop de mens, onze medewerkers, daarmee omgaan. In die zin viel ik niet helemaal van mijn stoel van verbazing toen dit rapport verscheen, want bijna al die bevindingen hadden we in onze eigen rapportage al gesignaleerd. En die zijn in het informatieveiligheidsplan opgenomen en verwerkt.”

Een volledige aanpak laat op zich wachten. Lamers: “In de rangorde der dingen, dus 2020, pakken we dit jaar alles op wat urgent kritiek of een hoge prioriteit heeft. Waarom zijn er desondanks een paar zaken die we volgend jaar doen? Omdat die afhankelijk zijn van de vernieuwing van onze ict. Wij moeten bijvoorbeeld een centraal bestand gaan maken waar we alle autorisatie, van p & o en van financiën, moeten ordenen. Dat kan pas als we op Windows 10 zitten en we de daarbij behoorde software hebben geïmplementeerd. Wij zijn deze maand aan het overstappen op Windows 10.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “SCHIEDAM BEPERKT BEVEILIGD TEGEN CYBERCRIMINELEN

  1. Ik snap werkelijk niet dat er zulke administratieve fouten en of acties worden gedaan waarbij nooit nagedacht is om een maandelijks of zelfs wekelijks controles uit te voeren. Want nu moet er weer geld bij zal ongetwijfeld weer een extern bureau ingeschakeld worden. En de gewone burger kan weer hun knip open trekken. Neem gelijk een goed nieuw jong team die ook nog eens met nieuwe ideeën kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *