WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RUSTIG BLIJVEN TIJDENS PRAKTIJKEXAMEN

Het is zover: je hebt voldoende rijlessen gehad met een rijbewijs pakket en mag je praktijkexamen gaan inplannen. Je hebt er veel zin in, want je kan uiteraard niet wachten tot je je rijbewijs in handen hebt en zelfstandig mag autorijden. Maar ondanks dat je er zin in hebt, is een praktijkexamen ook erg spannend. Veel mensen hebben dan ook last van heftige zenuwen of zelfs faalangst wanneer zij hun praktijkexamen moeten halen. Door deze zenuwen is de kans dat je slaagt aanzienlijk kleiner dan wanneer je ontspannen je praktijkexamen ingaat.
In dit artikel zal ik stilstaan bij een aantal tips waardoor je minder zenuwachtig zal zijn voor je praktijkexamen.

Faalangst-rijexamen
Wanneer je een spoedcursus rijbewijs hebt gehad en je last hebt van heftige zenuwen voor je praktijkexamen, kan het slim zijn om te kiezen voor een faalangst-rijexamen. Dit is niets om je voor te schamen, er zijn namelijk heel veel mensen die hiervoor kiezen. Tijdens een faalangst-rijexamen hangt er een rustigere sfeer en mag je wat meer fouten maken. De examinator zal je geruststellen en ervoor zorgen dat jij je zo ontspannen mogelijk voelt. Zo’n faalangst-rijexamen is dus perfect voor mensen met veel zenuwen of faalangst. Informeer bij jouw rijschool of dit ook mogelijk is voor jou!

Tussentijdse toets
Het doen van een tussentijdse toets vergroot je slaagkans. Het is eigenlijk een oefenexamen. Deze wordt afgenomen in een examenplaats van het CBR en voelt daarom aan alsof het een echt praktijkexamen is. Door een tussentijdse toets te doen, raak je gewend aan de examensituatie en weet je wat je kan verwachten van je praktijkexamen. Dit zorgt ervoor dat je minder zenuwachtig zal zijn en ontspannen je echte praktijkexamen in kan gaan. Ook krijg je na de tussentijdse toets feedback op punten die je nog kan verbeteren. Zo weet je dat je uiteindelijk goed voorbereid je praktijkexamen zal gaan doen!

Gaan met die banaan
Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het kan helpen om net voor je praktijkexamen een banaan te eten. Bananen kunnen namelijk helpen om je te ontspannen. Er zitten bepaalde stoffen in een banaan die een kalmerend effect hebben. Dit is dus een laagdrempelige manier om voor je examen minder gestresst te zijn, zonder dat je medicatie hoeft te slikken. Je zal ontspannen beginnen aan je praktijkexamen, waardoor je slaagkans wordt vergroot. Dit is natuurlijk precies wat je wil!

Kortom, er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen wanneer je erg zenuwachtig bent voor je praktijkexamen. Je kan een faalangst-rijexamen aanvragen, een tussentijdse toets doen, of (en dit is misschien wel de meest bijzondere techniek) een banaan eten voordat je begint aan je examen. Kies voor de techniek die voor jou werkt en zet hem op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *