Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RUIM 500 BOETES OVERTREDERS NOODVERORDENING SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Lichtblauwe Brigade in Schiedam is vrijwel geheel met handhaving van de noodverordening bezig. Het resultaat is dat er al zeker 521 boetes zijn uitgedeeld. Vorig weekend werd iemand een vierde keer bekeurd op basis van de noodverordening. Dit alles meldt burgemeester Cor Lamers (CDA) in de 9e Update corona-aanpak Schiedam. Ter vergelijking: De politie heeft in dezelfde periode in totaal 71 boetes uitgeschreven voor overtreders van de noodverordening. Volgens Lamers heeft het verschil te maken met het feit dat de politie ook nog andere ordehandhavingstaken verricht.

Steeds meer inwoners van Schiedam hebben moeite met het beleid. Lamers: ‘In situaties waarin wordt bekeurd merken we dat mensen geen begrip hebben voor de uitleg en ontaard dat onbegrip vaker in grimmige situaties.’

Inmiddels staan de boetes die in Schiedam zijn uitgedeeld aan overtreders van de noodverordening ter discussie. Strafrecht advocaat Alexander Knoops stelt dat de processen-verbaal over schending van de verplichte 1.5 meter afstand aanvechtbaar zijn voor de rechter en niet zomaar bewijs kunnen zijn. Tot eenzelfde conclusie komt ook vakbond BOA-ACP.

Het Openbaar Ministerie controleert alle ingestuurde processen-verbaal en erkent dat een deel van de boetes vooralsnog is afgekeurd. Aantallen worden nog niet genoemd.

De Lichtblauwe Brigade in Schiedam heeft de afgelopen weken bijna dagelijks naar buiten gebracht hoeveel bekeuringen zijn uitgeschreven aan overtreders. Wie zich niet houdt aan de verplichte 1,5 meter afstand of aan het samenscholingsverbod (meer dan twee personen) riskeert een boete van  390 euro. Dit is geen gewone boete, maar een strafbeschikking, waardoor u ook direct een strafblad heeft.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “RUIM 500 BOETES OVERTREDERS NOODVERORDENING SCHIEDAM

 1. dat er opgelet moet worden oke. maar schiet het niet een beetje zijn doel voorbij??
  Neem het voorbeeld afgelopen weekend met het stel van de oude kerhof belachelijk voor woorden.

 2. Schiedam zit fout

  Lou van Rossum en Taco Nijman zijn het bekendste voorbeeld van mensen die een boete kregen wegens het ‘samenscholingsverbod’. Zij aten samen met de ouders van een van hen op het Oude Kerkhof in Schiedam, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar, een taartje. Maar dit is dus helemaal niet verboden, anders dan politie en gemeente ons willen doen geloven.

  Het zogenoemde samenscholingsverbod staat in artikel 2.1., eerste lid, van de in Schiedam geldende noodverordening van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (‘Verboden samenkomsten’). Op grond van deze bepaling is het verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren of te laten ontstaan, dan wel aan dergelijke samenkomsten deel te nemen.
  Het begrip ‘samenkomst’ wordt in artikel 1.2 van de noodverordening uitgelegd als volgt:
  Onder samenkomsten wordt verstaan:
  openbare samenkomsten en vermakelijkheden als bedoeld in artikel 174 van de Gemeentewet, samenkomsten in voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven, alsmede in vaartuigen, en samenkomsten buiten de publieke ruimte.
  Taart eten met z’n vieren op een bankje is:
  – geen openbare samenkomst of vermakelijkheid als bedoeld in artikel 174 van de Gemeentewet (daarbij moet je denken aan een kermis, braderie of sportwedstijd);
  – geen samenkomst in een voor het publiek openstaand gebouw of daarbij behorend erf of vaartuig;
  – geen samenkomst buiten de publieke ruimte, want het taart eten gebeurt buiten.

  Taco en Lou plus ouders hebben dus artikel 2.1., eerste lid, van de noodverordening helemaal niet overtreden. Aan hen – en ongetwijfeld aan vele anderen die hetzelfde ‘vergrijp’ hebben begaan – is ten onrechte en onrechtmatig een boete opgelegd. Die boetes moeten dus van tafel.

  De voorzitter van de veiligheidsraad, Bruls, heeft in maart al gezegd: “Je mag als groep samenkomen, zolang je maar 1,5 meter afstand van elkaar houdt” (zie bericht op nu.nl van 26 maart 2020).
  En ook premier Rutte heeft zich dinsdag 19 mei in die zin uitgelaten: je mag best met een groep naar buiten, als je je maar houdt aan de anderhalvemeterregel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *