RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ROTTERDAMMERS STOPPEN MET TOEVOEGEN ONGEDIERTE AAN VOEDSEL

ROTTERDAM- Het bedrijf De Krekerij stopt door hoge kosten en schulden. Dat hebben de initiatiefnemers achter het Rotterdamse bedrijf in het voormalige Tropicana bekend gemaakt. De Krekerij produceerde voedingsmiddelen, met ongedierte als krekels, maden en meelwormen, voor menselijke consumptie. De stekker gaat eruit kort nadat de EU dergelijke toevoegingen aan etenswaren heeft toegestaan.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft het toevoegen van huiskrekelpoeder goedgekeurd, maar stelt ook dat het eten van insecten niet zonder risico is. Consumptie van gedeeltelijk ontvet huiskrekelpoeder kan volgens de EFSA bijvoorbeeld reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, weekdieren en huismijten. Ook stelt het agentschap dat ‘consumptie van dit nieuwe voedingsmiddel sensibilisatie voor eiwitten van Acheta domesticus kan veroorzaken’. De EFSA beveelt daarom aan om de allergeniciteit van de huiskrekel verder te onderzoeken.

Italië verbiedt het gebruik van insecten voor pasta- en pizzadeeg. Producten waar de diertjes nog wel in verwerkt zijn, moeten voorzien van duidelijke etiketten apart worden uitgestald in winkels. Ook Hongarije verplicht waarschuwingslabels.

Nadat de Europese Commissie (EC) eerder al meelworm en sprinkhaan toevoegde aan het menu, keurde het in januari ook huiskrekel en piepschuimkever-larven goed voor consumptie. De insecten worden voor allerlei producten gebruikt, maar momenteel vooral voor meel om pasta, pizza, brood en koekjes mee te maken.

2 reacties op “ROTTERDAMMERS STOPPEN MET TOEVOEGEN ONGEDIERTE AAN VOEDSEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *