WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RESULTATEN AANPAK LAAGGELETTERDHEID SCHIEDAM

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam komt met cijfers in de strijd tegen laaggeletterdheid en taalachterstanden. Het afgelopen jaar zijn honderden inwoners bereikt.

Voor het verminderen van laaggeletterdheid hebben Schiedamse scholen in het basis- en het voortgezet onderwijs subsidies aangevraagd en gekregen via de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OCW. De gemeente betaalt ook een deel mee via het onderwijsachterstandenbeleid. Daarnaast worden ook aanvragen beoordeeld voor aanvullende taal – en leesprogramma’s.

Voor de vermindering van laaggeletterdheid wordt taalonderwijs ingezet. Dit zijn trajecten, met examen en diploma of toets en certificaat, uitgevoerd door Zadkine, Albeda en NL-Educatie. Vorig jaar zijn 160 trajecten gepland bij NL Educatie die gehaald zijn. Albeda heeft 195 trajecten gepland, 216 deelnemers zijn geworven waarvan 118 deelnemers met resultaat het traject beëindigd hebben.

Via Samen Schiedam zijn ook een aantal activiteiten gerealiseerd die direct te maken hebben met de vermindering van laaggeletterdheid en taalondersteuning.

DOCK heeft in totaal 154 volwassenen bereikt met taalklassen en Stichting Aanzet heeft in totaal 169 volwassenen bereikt. Deze Stichting is vanuit het onderwijsachterstandenbeleid actief in het bereiken van ouders van (jonge) leerlingen.

De gemeente Schiedam vindt dat het voorkomen van laaggeletterdheid vooral moet worden aangepakt door het onderwijs en de kinderopvang. Voor de allerjongsten (peuters en kleuters) wordt al jaren geïnvesteerd in voor en vroegschoolse educatie en wordt daarnaast actueel een specifiek traject uitgewerkt met de titel TOP VVE (een zeer specialistische aanpak van peuters en kleuters in de vroeg – en voorschoolse educatie.) Pilots zijn voorzien in Groenoord en Oost.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 gedachten over “RESULTATEN AANPAK LAAGGELETTERDHEID SCHIEDAM

  1. Weggegooid geld.
    Zolang er in winkels nog, overwegend, alles in een vreemde taal wordt geschreven én gesproken heeft het geen zin.
    Moet je kijken op de Nolenslaan en de Broersveld, geen ene Poolse winkel met Nederlandse teksten op de ramen geplakt.
    Ook ouders hoor je vrijwel geen Nederlands spreken tegen hun kroost op straat m.n op speelpleintjes.
    Nederlandse kinderen met ouders zijn er trouwens niet welkom, deze zijn onrein.
    Sterk het vermoeden dat het thuis ook niet Nederlands wordt gesproken.
    Er zijn veel Belgen moppen, maar in België hoor je wel door, vrijwel, alle allochtonen Belgisch/Nederlands praten.

  2. Kinderen van Nederlandse afkomst kunnen niet geplaatst worden op de peuterspeelzaal omdat kinderen met taalachterstand voorrang krijgen…..🤔 En wat heeft het dan voor nut als thuis gewoon de moedertaal gesproken wordt. Weggegooid geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *