Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BOUWPLAATS VLAARDINGSE STADSKRAAN KLAAR VOOR DRUKTE

VLAARDINGEN- De herbouw van de Vlaardingse Stadskraan is nu te bezoeken door publiek. Er wordt zeer binnenkort volop gewerkt aan de replica. Tot een paar dagen geleden gebeurde dat in Stellendam, op de werf van molenmaker Herrewijnen. Vanaf nu kan iedere belangstellende een bezoek brengen aan de werkplaats, die is ingericht in een tent op het achterterrein bij Museum Vlaardingen, ingang Vettenoordsekade.

In de tent wordt de stadskraan in onderdelen in elkaar gezet. In de herfst van dit jaar wordt de herbouwde kraan geplaatst op de Westhavenkade.

De houten stadskraan verdween in november 2013 voor onbepaalde tijd nadat bij een inspectie was vastgesteld dat de kraan was aangetast door zwammen en bruinrot. De kraan werd uit oogpunt van veiligheid ontmanteld.

De verwijderde stadskraan was een replica van een van de kranen die tot 1939 hebben gestaan aan de kop van de haven om de masten op de schepen te hijsen. De replica werd op zaterdagmiddag 26 oktober 1996 feestelijk onthuld.

In 1643 werd de kraan vervangen door een nieuwe, hij kreeg toen ook een andere standplek. Van 1643 tot 1939 heeft de kraan aan de Westhavenplaats gestaan. Daarvoor stond hij waarschijnlijk tegenover de steeg die wij nu kennen als Kraansteeg. Deze loopt vanaf de Hoogstraat naar de Westhavenplaats.

Foto’s: Arne van der Zande

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *