Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RELLEN NA KERMISMOORD SCHIEDAM

SCHIEDAM- Bij de gemeente Schiedam is geen verzoek binnengekomen voor een gedenkteken of –tegel voor John Gijbels, zegt een woordvoerder van de gemeente. Gijbels was het slachtoffer van de geruchtmakende Schiedamse Kermismoord, die dit weekeinde precies 40 jaar geleden plaatsvond. De tegel is de afgelopen dagen ter spraken gebracht door de nabestaanden van Gijbels. De toen 21-jarige Schiedammer overleed na meerdere dolksteken –waarvan één in het hart- die hem werden toegebracht door de Turkse gastarbeider Aydin Ildir (destijds 24 jaar oud) op de Schiedamse kermis van vrijdag 6 augustus 1976.

De moord op het ongewapende slachtoffer -die een ruzie wilde sussen waarin Ildir zich mengde- verdween al snel naar de achtergrond als gevolg van de zogenaamde Turkenrellen die de dagen daarop uitbraken in Schiedam. Groepen van driehonderd man en meer bewogen zich door de binnenstad om een wraakactie uit te voeren.

TURKENRELLEN 1 FOTOBij het Turks café op de hoek van de Korte Dam werden alle ruiten ingegooid. Het café was uit voorzorg gesloten. Ook twee andere cafés in de binnenstad moesten het ontgelden. Ruiten sneuvelden en meubilair werd zwaar beschadigd. Vervolgens was het een aantal winkels , waarop men zijn woede bekoelde. Zeker zes panden in de Schiedamse binnenstad werden in meer of mindere mate beschadigd. Bij de rellen raakte een aantal bewoners van boven de winkels en cafés gelegen panden gewond.

De Schiedamse politie, die assistentie vroeg aan de Rotterdamse politie, ging de rellenmakers met veertig man te lijf. Ook kwam een deel van de bereden brigade over naar Schiedam. Tijdens de rellen heeft de politie enkele charges uitgevoerd. Zes jongelui in de leeftijd van 16 tot 20 jaar werden aangehouden. Volgens enkele Turken zou de politie hen niet voldoende bescherming hebben geboden. “We voelen ons in de steek gelaten”, liet een van hen optekenen in een krantenverslag uit die dagen.

Zie ook: Kermismoord Schiedam in doofpot.

‘KERMISMOORD SCHIEDAM IN DOOFPOT’

3 reacties op “RELLEN NA KERMISMOORD SCHIEDAM

  1. Ik vind het schandalig dat hier geen lieveheersbeestje tegel voor komt.DE DADER IS ER MEE WEG GEKOMEN. DUS NOOIT OPGELOST. DAN ZOU EEN TEGELTJE WEL HET MINSTE ZIJN OM TE DOEN VOOR NABESTAANDEN.

  2. Gezellig op de kermis, plezier hebben en dan zie je het gebeuren velen met mij. Je ziet een jonge man neergestoken zien worden en zijn laatste adem uitblazen. Dit ging allemaal zo snel dat er niet eens een besef was. Een kleine uitziende wond heeft ongelooflijk veel gevolgen gekregen, de dood, verschrikkelijke herinneringen, pijn en verdriet en ook nog de rellen. Het is verschrikkelijk om dit mee te maken en heb zelfs nog steeds het gevoel dat het een droom is. Maar voor de ouders van John is het nog hartverscheurender, de pijn en het verdriet is niet eens met woorden te omschrijven.
    De rellen waren het gevolg. Ook wel de Turken-rellen genoemd. Schiedammers stonden lijnrecht tegenover de Turken. De Turken werden in elkaar geslagen, ruiten van hun woningen en/of winkels werken ingegooid etc. Het moet toch voor de aangevallen groepering toch angstig geweest zijn, vooral omdat zij er niets mee te maken hadden, waarom iedereen afstraffen? ME kwam eraan te pas en de groepen werden uiteengeslagen of opgepakt.
    Het artikel heb ik verder niet gelezen, gewoon….omdat ik dit niet kan. Maar mijn oog viel op een zin waarin staat dat er 6 mensen zijn opgepakt, nu kan ik vertellen dat wij met onze groep, bestaande uit 6 mensen die op weg waren naar een drinkgelegenheid, in het oosten zijn opgepakt maar wij hadden helemaal niets te maken met de rellen.
    Het beeld van de jongeman, die opkwam voor de meiden, daar liggend op de grond staat nog steeds op mijn netvlies gegraveerd al ben ik nu inmiddels 60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *