Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

REGISTRATIE OOST-EUROPEANEN SCHIEDAM BEPERKT

SCHIEDAM- Het gemeentebrede interventieteam dat sinds een jaar actief is in Schiedam heeft behoefte aan een betere registratie van Oost-Europeanen, zo valt op te maken uit de derde Monitor arbeidsmigranten uit MOE landen.

Bij baliemedewerkers van het Klant Contact Centrum (KCC) neemt de bewustwording toe rond signalen die kunnen wijzen op mensenhandel. Bijvoorbeeld rond een situatie waarbij eenzelfde persoon regelmatig het woord voert voor een ander, in combinatie met de slaafse houding van de ander. Medewerkers worden op regelmatige basis getraind door het Controleteam Prostitutie en Mensenhandel. Er vindt binnenkort een presentatie plaats ten aanzien van arbeidsuitbuiting.[/caption]

Het interventieteam, dat samenwerkt met politie, de woningstichting en het huurteam heeft in een jaar tijd 1.600 huisbezoeken afgelegd, waarvan circa 70% in Schiedam-Oost. De controles waren onder andere gericht op zorgsignalen, kamerverhuur, overbewoning, maar ook op uitbuiting in de prostitutie, waardoor veertien prostitutiepanden in Schiedam gesloten zijn (veelal met prostituees uit Midden en Oost Europese landen).

Bij baliemedewerkers van het Klant Contact Centrum (KCC) neemt de bewustwording toe rond signalen die kunnen wijzen op mensenhandel. Bijvoorbeeld rond een situatie waarbij eenzelfde persoon regelmatig het woord voert voor een ander, in combinatie met de slaafse houding van de ander. Medewerkers worden op regelmatige basis getraind door het Controleteam Prostitutie en Mensenhandel. Er vindt binnenkort een presentatie plaats ten aanzien van arbeidsuitbuiting. Vanaf 1 juli 2015 wordt een bestuurlijke boete toegepast bij overtreding rond kamerverhuur en bij prostitutie en hennepkwekerijen in Schiedam. Een inzichtelijke administratie is gewenst om nog beter te kunnen optreden tegen dergelijke misstanden. De huidige registratiemethode is volgens de gemeente Schiedam ‘beperkt’.

In het Register Niet-ingezetenen (RNI) worden de mensen opgenomen die kortdurend (korter dan vier maanden) in Nederland verblijven of een economische relatie met Nederland hebben. Tot en met het eerste kwartaal van dit jaar hebben zich 494 personen met een Schiedams adres in het RNI laten registreren. Niet bekend is hoeveel van deze personen daadwerkelijk in Schiedam zijn gaan wonen of nu nog wonen, omdat verhuizingen niet worden bijgehouden. Koppeling van de gegevens met andere administraties is op grond van privacyrichtlijnen niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *