Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RECONSTRUCTIE KERMISMOORD SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Schiedamse kermismoord van exact 40 jaar geleden is nog niet gewist uit het collectiefgeheugen. Dat blijkt uit de reacties op facebook, en op het reactieforum van deze site, van de afgelopen dagen. Bij de steekpartij op de kermis aan het Emmaplein werd op 6 augustus 1976 de Schiedammer John Gijbels omgebracht door de Turk Aydin Ildir. Zijn nabestaanden vinden het nog altijd onverteerbaar dat de dader nooit is gestraft, door zijn vlucht naar het buitenland.

Waar de treinramp van 4 mei 1976 afgelopen voorjaar weer volop in de belangstelling stond, wordt over die andere spraakmakende zaak in Schiedam -uit datzelfde jaar- gezwegen. De op de moord volgde rellen hebben de toedracht overschaduwd. De rellen zijn in verband gebracht met ‘extreemrechts’ en de dader is mede daardoor altijd in de luwte gehouden.

Het gemeentebestuur van Schiedam,  onder aanvoering van PvdA burgemeester Adrie Lems,  komt  op de avond na de eerste rellen met een verklaring. Het ANP van zondag 8 augustus 1976: ‘Het gemeentebestuur zegt niet alleen verontwaardigd te zijn over de omstandigheden, dat  men voor eigen rechter probeert te spelen,maar bovenal van afschuw vervuld is over het feit, dat een deel van de Schiedamse bevolking omwille van nationaliteit wordt geterroriseerd. Het gemeentebestuur zegt in dit verband niet te dulden , dat de grondwet wordt aangetast. De kermis wordt op last van het gemeentebestuur gesloten.’
Het PvdA gemeentebestuur van Schiedam, onder aanvoering van PvdA burgemeester Adrie Lems, komt op de avond na de eerste rellen met een verklaring. Het ANP van zondag 8 augustus 1976: ‘Het gemeentebestuur zegt niet alleen verontwaardigd te zijn over de omstandigheden, dat men voor eigen rechter probeert te spelen,maar bovenal van afschuw vervuld is over het feit, dat een deel van de Schiedamse bevolking omwille van nationaliteit wordt geterroriseerd. Het gemeentebestuur zegt in dit verband niet te dulden , dat de grondwet wordt aangetast. De kermis wordt op last van het gemeentebestuur gesloten.’ Foto: burgemeester Arie Lems (1928-2003)
Het is anno 2016 niet eenvoudig om na te gaan wat er zich afspeelde op die beruchte kermisavond van nu precies 40 jaar geleden.
Het ANP meldde de volgende dag: ‘Bij het reuzenrad op de kermis was tussen enkele jongens ruzie ontstaan over twee meisjes. In een daaropvolgend handgemeen mengde zich rond 21.45 uur de dader, die twee jongens neerstak. John Gijbels (destijds 21 jaar, red.) werd in het hart geraakt en de 18-jarige Adrie van der Sluis werd in zijn been verwond. De dader is onmiddellijk na de steekpartij weggevlucht. Op het kermisterrein werd een dolkmes met bijbehorende schede gevonden’.

Een verslag in dagblad de Telegraaf uit die dagen geeft misschien nog het beste beeld. De latere politiewoordvoerder Anne Geelof schreef destijds: ‘John en Adrie traden als ridders op toen twee andere jongens twee meisjes kennelijk onvrijwillig het reuzenrad mee in wilde nemen. In de vechtpartij mengde zich ook twee jonge buitenlanders, vermoedelijk een 16- en een 20 jarige Turk. In eerste instantie werd Adrie van der Sluis aangevallen. Hij liep een steekwond in zijn been op. En terwijl het slachtoffer door een EHBO’er werd verzorgd keerde de circa 20-jarige buitenlander zich tegen John Gijbels. Hij kreeg twee steekwonden , waarvan er één zijn hart doorboordde. Voor aankomst in het ziekenhuis bleek de jongen al te zijn overleden.’ Het ANP voegde daaraan toe: ‘Het is de dan 24-jarigeTurkse fabrieksarbeider A. die volgens de Schiedamse politie het laatst in Maassluis heeft gewoond. Interpol zoekt de man, die vermoedelijk naar het buitenland is gevlucht.’

2 reacties op “RECONSTRUCTIE KERMISMOORD SCHIEDAM

  1. Een moordenaar rugdekking geven door te klagen over extreemrechts. Er is na al die jaren bitter weinig veranderd. Kijk maar eens naar de reacties na weer een terreuraanslag. Zelfde mechanisme. Het doodzwijgen van deze hele affaire hoort daar ook bij. Mensen denk daar toch eens aan als je in het stemhokje staat. Blijf toch niet thuis terwijl Wilders elke keer moet vechten tegen de rest. Stem Geert Wilders. Amen. PVV zoveel meer waard .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *