WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RATTENOVERLAST TELT NIET BIJ KWALITEIT BUITENRUIMTE SCHIEDAM

SCHIEDAM- Rattenoverlast in Schiedam telt niet mee bij de beoordeling van de kwaliteit van de buitenruimte. Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) is hooguit bereid om nog eens te kijken naar de overlast van ratten in Schiedam. Dat laat de wethouder weten aan de raadscommissie. Bij de PvdA verwacht raadslid Bilal Badri een duidelijke toezegging van de wethouder. Badri: “Het is heel gek als je het hebt over beeldkwaliteit dat je dan de indicator rattenoverlast daarin niet meeneemt.” Toch zal de PvdA het daarmee moeten doen.

Ooijevaar: “Ik kan u die keiharde toezegging die u vraagt niet doen. Ik kan wel zeggen dat we ernaar kijken, want uiteraard is het een heel belangrijk onderdeel voor het toetsen van de leefbaarheid en hoe het gaat met de buitenruimte. Ik ben het volledig met u eens dat we die rattenoverlast heel goed moeten monitoren, maar of ik dat keihard kan toezeggen? Dat kan ik u op dit moment nog niet doen, maar ik kan u wel beloven dat we daar goed naar gaan kijken.”

Tot nu toe bestaat de aanpak van de rattenplaag in Schiedam vooral uit het geven van voorlichting – in meerdere talen – over het tegengaan van voedsel op straat en voorzieningen voor het gescheiden aanbieden van voedselresten en brood. Ook zijn bossages gesnoeid of vervangen door gras om schuilplekken voor ratten te verminderen. Naast deze maatregelen tegen rattenoverlast worden klemmen gebruikt, die regelmatig (twee keer per week) gecontroleerd worden.

Inmiddels wordt ook op beperkte schaal met gif gewerkt in kruipruimtes van gebouwen, maar rattengif is risicovol, waarschuwt het gemeentebestuur. Alleen in ernstige gevallen, wanneer alle andere maatregelen zijn toegepast, kan gif in de openbare ruimte als ultiem remedie worden ingezet, vindt de gemeente.

Aan het gebruik van rattengif in de buitenruimte worden landelijk sinds 2015 strenge voorwaarden gesteld. Deze strengere voorwaarden hebben te maken met de doorvergiftiging van andere dieren in de voedselketen: roofdieren die op ratten jagen. Ratten kunnen bovendien resistent worden tegen het gebruikte gif, waardoor de beheersing van ratten op termijn onmogelijk dreigt te worden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “RATTENOVERLAST TELT NIET BIJ KWALITEIT BUITENRUIMTE SCHIEDAM

  1. Wethouder Ooijevaar, ga maar snel naar Nieuwland en Oost om slaafs te knielen voor de bron van de onuitroeibare rattenplaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *