WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘RAADSLEDEN SCHIEDAM KUNNEN NIET EVEN EEN AMBTENAAR BELLEN’

Maarten Reuderink (OPS)
SCHIEDAM- Burgemeester en wethouders delen in Schiedam niet zomaar contactgegevens van ambtenaren met raadsleden. Dat wordt de fracties van AOV en OPS duidelijk gemaakt nu de twee partijen onrust signaleren bij bewoners van de Parkweg rond het nieuwbouwproject De Nieuwe Kethelpoort, maar vragen direct aan de projectleiders stellen behoort niet tot de mogelijkheden. Ook lijkt het college niet genegen om een gesprek te organiseren tussen de fracties en de projectleider. Maarten Reuderink (OPS): ‘Blijkbaar weigert de gemeente die gegevens nu te verstrekken. Zo wordt het ‘even een ambtenaar bellen’ natuurlijk volkomen onmogelijk.’

Sinds zijn aantreden heeft burgemeester Cor Lamers (CDA) raadsleden wijsgemaakt dat het telefonische stellen van vragen aan ambtenaren valt te verkiezen boven het in de openbaarheid stellen van schriftelijke vragen. Met succes: ‘In de afgelopen bestuursperiode is het rechtstreeks contact tussen raadsleden en ambtenaren toegenomen. Ambtenaren worden direct benaderd om vragen te beantwoorden of om inhoudelijke opheldering te geven op beleidsstukken, ter ondersteuning van het werk van raadsleden’, meldt het stadsbestuur.

Ondertussen zijn per 31 augustus de regels aangescherpt voor het buiten het zicht stellen van vragen. ‘Het gevolg van het vaststellen van deze procedure is bijvoorbeeld het nieuwe mailadres voor raadsvragen, maar ook een nieuwe werkwijze rondom het voeren van gesprekken met ambtenaren’, aldus burgemeester en wethouders.

Op grond van het Reglement van orde gemeenteraad heeft ieder raadslid het recht schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De antwoorden worden direct na vaststelling door het college (via de griffie) aan het raadslid toegezonden en op de website geplaatst (naast bijvoorbeeld de lijst van ingekomen stukken). De enige grond om te weigeren antwoorden op raadsvragen te geven, en daar ook geen capaciteit en middelen voor vrij te maken, is als het openbaar belang in het geding is.

Lamers stopt op 1 juni aanstaande als burgemeester van Schiedam. Na 30 jaar burgemeesterschap, waarvan ruim 10 jaar in Schiedam, wil hij het stokje overdragen aan een opvolger.

Eén gedachte over “‘RAADSLEDEN SCHIEDAM KUNNEN NIET EVEN EEN AMBTENAAR BELLEN’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *