Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PVDA’ER IN VERZET TEGEN ZWARTE PIETEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Er klinkt vanuit de PvdA verzet tegen de burgeractie tot behoud van Zwarte Piet in Hoek van Holland. Het actieve Hoekse partijlid Ed van Berkel heeft gisteravond zijn ongenoegen uitgesproken bij de gebiedscommissie over de inzamelingsactie vanuit de bevolking. Van Berkel zegt te spreken namens meerdere tegenstanders van Zwarte Piet, die ook in Hoek van Holland zouden zijn vertegenwoordigd. De PvdA’er wil niet dat de gebiedscommissie een pro-Zwarte Pietenstandpunt inneemt. Van Berkel: “Ik zit daar niet op te wachten, hoor, een Zwarte Pietendiscussie. Er zijn al discussies genoeg over gevoerd en het polariseert alleen maar. Er zijn ontwikkelingen in gang gezet die hier voor iedereen prima zijn, zeker voor kinderen en iedereen die daar nog last van heeft. Dus ik hoef daar niet meer over te discussiëren.”

Door de inzameling (inmiddels ruim 7.300 euro) kan de jaarlijkse intocht in Hoek van Holland doorgaan met Zwarte Pieten, door af te zien van de Rotterdamse subsidie die gekoppeld is aan een Zwarte Pietenverbod. Pikant detail, de voorzitter van de gebiedscommissie is ook stuwende kracht achter de jaarlijkse intocht in de badplaats. De betreffende voorzitter, Joey de Waard (Lokaal Hoek van Holland), is de afgelopen weken bestookt met telefoontjes en mails van anti-Zwarte Pieten, waaronder Van Berkel.

Van Berkel: “Ik ben trots op ons dorp, vooral op de manier waarop we hier met eigenzinnige kracht zelf zaken regelen en onze identiteit proberen te bewaken. Zeker met de stadse aanpak vanuit Rotterdam. Gelukkig hebben we een gebiedscommissie die strijdt voor een eigen plek voor het dorpse Hoek van Holland binnen het overwegend stadse waterweggebied, maar ik vind dat jullie daar soms in doorslaan. Ik vraag mij momenteel af of dat op den duur niet tegen ons gaat werken.”

Ook bij het CDA in de gebiedscommissie wordt gepleit voor aandacht voor de anti-Zwarte Pieten. Jacco van Dam (CDA): “Omdat ik toch signalen krijg van mensen die anders denken daarover. Dus u wordt daarin tegemoet gekomen, want ik wil het agenderen in september in de gebiedscommissie.

Op 21 juni klonk er nog uitsluitend verzet vanuit de gebiedscommissie tegen de aangekondigde subsidiestop voor sinterklaasactiviteiten met een echte Zwarte Piet. Die middag was op het Rotterdamse stadhuis besloten tot de subsidiestop. Organisaties die Zwarte Pieten inzetten mogen geen subsidie meer ontvangen. Peter Stok, fractievoorzitter van Leefbaar Hoek van Holland, verzocht om een pittige brief te sturen namens de gebiedscommissie naar Rotterdam, met de mededeling dat Hoek van Holland heel graag Zwarte Piet wil hebben. PvdA en CDA hielden zich die 21e juni muisstil.

Op het Rotterdamse stadhuis wil Leefbaar Rotterdam ondertussen de garantie van VVD-wethouder Bert Wijbenga dat de inzamelingsactie en de Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in Hoek van Holland op geen enkele wijze zal worden tegengewerkt, omdat Wijbenga de uiterst succesvolle Hoekse inzamelingsactie zou hebben aangevallen en bestempelt als ‘niet het gewenste scenario’.

De intocht van Zwarte Pieten en Sinterklaas op 16 november vorig jaar in de Berghaven werd al gezien als mogelijk de allerlaatste in deze vorm. Het gemeentebestuur van Rotterdam had toen (nog) geen grip op de intocht in de badplaats, maar daar werd vanuit de gemeenteraad wel op aangedrongen. Dat werd duidelijk uit de beantwoording van vragen die waren gesteld door moslimpartij Nida. De moslimmilitanten – en hun blanke helpertjes- drongen aan op een verbod van Zwarte Piet voor het volledige Rotterdamse grondgebied.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

12 reacties op “PVDA’ER IN VERZET TEGEN ZWARTE PIETEN HOEK VAN HOLLAND

 1. Gewoon zwarte piet houden dat zijn onze feesten. Ieder cultuur heb zijn eigen feesten. En de gemeentes die niet aan Zwarte Piet mee doen moet je boycotten.

 2. Wat is dat toch met die PvdA’ers dat ze zich opwerpen als de verraders van onze Sinterklaas Zwarte Pieten cultuur. Hopelijk krijgt deze partij bij de volgende verkiezingen de rekening gepresenteerd.

 3. Misschien een idee: Een groot interneringskamp op de Maasvlakte voor de in dit geval duidelijk arbeidsgehandicapte zwarte-piet-aanhangers, hek met hoogspanning er omheen wachttorens en bovenal ambtelijke bewaking door en van Stroomopwaarts MVS dat inmiddels ook ruime ervaring met dwangarbeid heeft opgedaan.

  Maar uiteraard voor alle zuiverheid eerst even ‘vrijwillig’ brandmerken door middel van ‘het assessment’ van Stroomopwaarts MVS, en daarna, met de welbekende ‘transparantie’ van Stroomopwaarts MVS stilletjes in een zak afvoeren naar Spanje of elders…

  Maken we daar toch ook gewoon een traditie van, en nu maar zien hoe dat zal smaken…

  1. Nog eenmaal helemaal zwart door de schoorsteen is natuurlijk ook een optie voor de minderwaardigen en uitgeslotenen van deze nieuwe tijd van opgepoetste slavernij, dwangarbeid en herendiensten. Kunnen we over 170 jaar niet de hand in eigen boezen steken maar blijven we stigmatiseren. En onder onder het mom van ‘kinderfeest’ beelden we deze als letterlijk en figuurlijk minderwaardig aangemerkten achtereenvolgens aan al onmenselijk, kwaadaardige knecht en uiteindelijk als debiele kindervriend.

   Misschien een standbeeld voor Desiree Curfs en een Curfsplein…?

   Draai de boel nou eens om, misschien dat dan die grijze brij daar boven in beweging komt.

 4. Wat zeurt Ed v Berkel, het is toch bewezen dat de bevolking het wil, anders was het geld er nog niet
  geweest, en als hij nou vol blijft houden kom op met een lijst van tegenstanders Ed.

 5. Pvda’r in verzet? Bestaat die partij nog dan? De PvdA is al 62 jaar (sinds ze de heer Drees sr. eruit gewerkt hebben) de PvdA niet meer! Nagenoeg niets is er over van het oorspronkelijke gedachtegoed van de PvdA! Niet voor niets heeft de PvdA de twee voorlaatste verkiezingen zo enorm veel stemmen en leden verloren! Voor de PvdA overigens niet de eerste keer! 👺

 6. Als er vanuit de bevolking een inzameling wordt opgezet, weet je toch gelijk de algemene houding van de bewoners. Als er een klein aantal er hierop tegen is hoeven die niet perse gehoord te worden. Dat is het mooie van democratie.
  En we weten gelijk welke partij we wel en niet gaan stemmen…

 7. Het is wel duidelijk wat de bewoners in HvH willen! Zwarte Piet, meer dan 7000 euro ophalen zegt genoeg toch. Stop deze discussie maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *