Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PROVINCIE MAG DECATHLON SCHIEDAM TEGENHOUDEN

SCHIEDAM- De provincie Zuid-Holland mag Decathlon weren op Sportplaza Harga in Schiedam. De Raad van State (RvS)  heeft dat besloten in de beroepszaak die de gemeente Schiedam had aanspannen. De provincie is tegen grootschalige detailhandel buiten het stadscentrum. De gemeente Schiedam is teleurgesteld over de uitspraak van de RvS.

Het college van Schiedam is nog steeds van mening dat de plannen grote waarde kunnen hebben voor de grotere belangen die in Schiedam aan de orde zijn zoals werkgelegenheid, de impuls voor sport en gezondheid en de positieve effecten voor de binnenstad.

De RvS vindt het aannemelijk dat vestiging van Decathlon op Harga zal leiden tot het verdwijnen van winkels in de binnenstad. Dat beïnvloedt leegstand en de leefbaarheid. Uitgangspunt van het provinciale beleid is dat detailhandel zich moet concentreren in bestaande winkelgebieden. Zo blijven centra compact en levendig en wordt leegstand voorkomen. Uitzonderingen zijn er voor winkels die grote producten verkopen zoals auto’s of meubels en die niet goed inpasbaar zijn in de winkelcentra.

In maart 2019 vernietigde de RvS al de zogenoemde reactieve aanwijzingen van de provincie op het bestemmingsplan. Die komen nu definitief te vervallen, zodat het bestemmingsplan alsnog in werking kan treden. De gemeente gaat de uitspraak bestuderen en bekijkt welke mogelijkheden hierdoor ontstaan.

Schiedam wil grootschalige sportdetailhandel met een ‘try & buy’-formule mogelijk maken op Harga. Burgemeester en wethouders stellen dat dit winkelconcept zoveel ruimte vergt dat vestiging in de binnenstad niet mogelijk is.

De vraag of Decathlon zich op Harga in Schiedam mag vestigen, speelt al sinds 2014. De gemeente Schiedam heeft destijds ontheffing aangevraagd voor een vestiging op het Hargaterrein. De Provincie heeft die ontheffingen niet verleend, omdat de Provincie vindt dat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden om van het beleid af te wijken.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

4 reacties op “PROVINCIE MAG DECATHLON SCHIEDAM TEGENHOUDEN

  1. Ontruim alle winkels uit De Passage, breng deze winkels onder in de leegstand op de Hoogstraat. Decathlon naar de Passage, ruimte zat. Probleem opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *