WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PROGRESSIEF SCHIEDAM: BREEK CAIWAY GLASVEZEL

SCHIEDAM- Geef bewoners van de nieuwe woonwijk Park Harga in Schiedam keuzevrijheid voor meerdere grote providers op het glasvezelnet. Dat kan wanneer Schiedam kiest voor een glasvezelnetwerk met Reggefiber en niet voor de glasvezel van Caiway, de huidige aanbieder in heel Schiedam. Raadslid John Maris (Progressief Schiedam) doet daarvoor een dringend beroep op wethouder Alexander van Steenderen (SP), maar vindt vooralsnog weinig gehoor.

Maris: “Het college kan daarin een pro-actieve rol nemen en bij Reggefiber melden, jongens we hebben een prachtige nieuwe wijk, willen jullie hier glas gaan leggen? Dat laten we niet van de inwoners afhangen, want die kunnen dat pas gaan aanvragen op het moment dat het glas er al ligt, dat is het hele punt.”

Groot voordeel van Reggefiber boven Caiway zou zijn dat de consument een abonnement kan afsluiten bij bekende namen als XS4ALL, Telfort en KPN. Caiway zou deze providers niet toelaten op hun netwerk. Wethouder Van Steenderen betwijfelt dat, maar kan niet aangeven hoe het dan wel zit.

Van Steenderen: “Mij ontgaat de meerwaarde daarvan. Op het huidige glasvezelnetwerk moet in elk geval ook ruimte zijn voor een andere aanbieder.”
Maris: Caiway levert twee kleine providers en die vallen onder Caiway. Kunt u mij een netwerk noemen in Nederland waar een CIF netwerk ligt waarbij een klant is aangesloten bij Telfort, XS4ALL of KPN? Dat zijn er precies nul!”
Van Steenderen: “Mogelijk…”

5 reacties op “PROGRESSIEF SCHIEDAM: BREEK CAIWAY GLASVEZEL

 1. Waarom alleen in een nieuwe wijk? De rest van Schiedam is veroordeeld tot caywai. Het is op zn minst vreemd dat er geen andere abonnementen ( aanbieders) tegen betaling toegelaten worden op het glasvezelnet. Monopoly positie van/ voor caiway? Dat heeft het voormalig gemeentelijke ( lees Openbaar mutsbedrijf Schiedam) netwerk overgenomen of gekocht. Zijn daar toen soms afspraken gemaakt over deze monopoly positie? Lijkt op een voorkeursbehandeling

  1. Ik kom ook uit Schiedam en wil graag naar andere provider die stuk goedkopere is. Nu zijn we verplicht Caiway te nemen voor snelheid en ontvangst. Wil dat de gemeente hier iets aan gaat veranderen.

 2. Maris: Caiway levert twee kleine providers en die vallen onder Caiway.

  Telfort en xs4all zijn beide een 100% dochter van KPN.
  Alle andere providers die leveren via Reggefiber doen dat via de hardware en infrastructuur van KPN.
  Heel soms heeft een provider als Solcon of Tweak eigen apparatuur in een wijkkast staan wat naar hun eigen infrastructuur gaat, dit haalt de 10% niet.

  Reggefiber is sinds 2 jaar 100% KPN en je ziet gelijk dat het aantal nieuw aangelegde aansluitingen afgelopen jaar nog geen 10% is van 5 jaar geleden puur omdat KPN eerst zijn VDSL wil uitmelken
  Caiway is een monopolist op zijn eigen netwerk, ZIGGO is een monopolist op zijn eigen netwerk, KPN is nog veel erger!!!!!!

 3. Het aanbod op glasvezel in Schiedam qua het kiezen van een provider, is nog steeds hopeloos treurig, ik wil graag Telfort kiezen, echter deze provider kan je alleen kiezen op koper, dus slechts 10 Mbit, anno 2017 Schande, moet je eens proberen om met 10 Mbit via de wifi een 4K serie of film via netflix te bekijken, regelmatig haperingen.
  Hoe kan het dat dit monopolie nog steeds wordt toegestaan, elke provider moet worden toegelaten! Net zoals op het stedin netwerk, daar kan je ook elke elektra en of gas leverancier kiezen.
  Caiway kan de boom in met hun prijzen en keuze, de politiek heeft zgn gezorgd voor meerdere providers op het Schiedamse glasvezelnetwerk, een lachtertje, ze hebben alleen nog duurdere toe gelaten of onbetrouwbare providers( 3 anderen)de prijsvechters zoals Tele2 en Telfort zijn niet aanwezig

 4. Het is triest om nog steeds geen keuze te hebben in Schiedam welke aanbieder je internet/tv/telefonie van wil hebben over de glasvezel. Een glasvezel die al jaren in mijn meterkast zit met alleen het recht van CAIWAY, bij heel veel huishoudens dit geval.

  Al in augustus 2011 waren er nog plannen door KPN om CAIWAY te gaan overnemen er kwamen bezwaren over monopolie positie en alles werd door de NMa en OPTA tegengehouden. Vervolgens hebben wij nog steeds geen keuze. Als je in een KPN shop er naar vraagt of via reggefiber controleert op postcode staan wij er nog steeds niet in als Schiedam. Natuurlijk zou je als consument een overstap kunnen maken als je naar glasvezel zou willen die nu is gemonteerd, maar waarom als je tevreden bent met je huidige aanbieder.

  Ik hoop dat we dit spel nu eens kunnen gaan doorbreken met gemeente en politiek en openheid geven voor alle huishoudens in Schiedam om keuze vrijheid te krijgen en overgaan van een VDSL in mijn geval naar monderne techniek en snelheden als consumenten nu hebben die op glasvezel zijn aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *