Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PROEF MET AFVANGEN KANKERVERWEKKENDE STOFFEN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In Vlaardingen is een proef gedaan met een cryogene installatie als mogelijke oplossing voor het varend ontgassen door de binnenvaart. De proefneming was er een uit drie om te kunnen vaststellen wat de Best Beschikbare Techniek is. De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (GroenLinks) laat dat weten aan de gemeenteraad van de havenstad. De uitkomsten van deze proefnemingen worden eind dit jaar verwacht en zullen dienen als uitgangspunt voor de vergunningverlening .

De afgelopen zomer hebben de eerste proefnemingen met een mobiele ontgassingsinstallatie in de Rotterdamse haven plaatsgevonden. Twee daarvan vonden plaats op 7 augustus en 3 september aan de Rotterdamse Seinkade (een openbare kade) met mobiele verbrandingsinstallaties. Tussen 16 en 20 september is de derde proefneming gedaan in Vlaardingen.

Voor een proefneming bij een inrichting is de DCMR bevoegd gezag namens de provincie Zuid-Holland. De komende periode vinden er meerdere proefnemingen plaats, ook buiten de Rotterdamse haven.

Naar verwachting zal medio 2021 het landelijke verbod ingaan tegen het lozen van kankerverwekkende ladingdampen door binnenvaarschepen. Bij een verbod op varend ontgassen wordt ontgassen met een installatie niet automatisch verplicht: reders en schippers kunnen ook kiezen om telkens dezelfde vracht te vervoeren (dedicated varen) of vrachten te vervoeren waarbij tussentijds ontgassen niet noodzakelijk is (compatibel varen).

Op dit moment is er een aantal Rotterdamse bedrijven dat zelf beschikt over ontgasvoorzieningen die ingezet zouden kunnen worden voor het ontgassen van binnenvaartschepen. De bedrijven zijn echter nog terughoudend met het aanbieden van ontgassingsdiensten aan binnenvaartschippers. Dit omdat het juridische kader hiervoor nog in ontwikkeling is.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “PROEF MET AFVANGEN KANKERVERWEKKENDE STOFFEN VLAARDINGEN

  1. Mooi initiatief , maar wie weet hoeveel tientallen jaren ze al bezig zijn , dat die gassen zomaar de lucht in geblazen worden , opdat mensen en dieren daar allerlei enge ziektes van krijgen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *