Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PRIKACTIE TEGEN MENINGOKOKKEN JONGEREN MAASSLUIS

MAASSLUIS- Opnieuw wordt een groep jongeren in Maassluis vandaag gevaccineerd tegen meningokokken. CJG Maassluis vaccineert deze jongeren in Theater Koningshof. Jongeren die voor de prik in aanmerking komen, hebben een uitnodiging ontvangen. In maart is ook al en groep jeugd in Maassluis gevaccineerd. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte.

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen rond de leeftijd van 14 maanden een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de meningokokkenziekte. Vorig jaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin (typen A, C, W en Y). Om de jongeren van nu – en hun omgeving – te beschermen worden nu extra vaccinaties uitgevoerd.

De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 mensen met een ‘invasieve’ meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte.

Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W. De kans om ziek te worden door de meningokokken W is nog heel gering. Door het vaccineren van de 14 tot 18-jarigen in het komend jaar, wordt de kans nog kleiner.
Kinderen die niet tot de doelgroep horen (vervroegd) laten vaccineren is niet nodig. Wie deze kinderen toch wil laten vaccineren kan terecht bij de huisarts, het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. Houd er rekening mee dat het vaccin niet overal goed voorradig is en dat er kosten aan verbonden zijn.

GEEF UW MENING!!

Laat weten wat u vind. Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar onthoudt: reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *