Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘POLITIEK VLAARDINGEN HANDELT TEGEN GRONDBEGINSELEN DEMOCRATIE’

VLAARDINGEN- Een groot deel van de Vlaardingse politiek trekt zich niets aan van de gemeentewet, het reglement van orde en zelfs de grondbeginselen van de democratie, bij het beleid tegen vreugdevuren en de kritiek daarop. Dat wordt duidelijk wanneer raadslid Tim Thiel (fractie Boers) aan het woord wordt gelaten voor de microfoon van Omroep Vlaardingen. Het programma levert vier duidelijke conclusies op.

CONCLUSIE 1
Raadsleden in Vlaardingen zijn monddood gemaakt door de manier waarop een discussie uit de weg is gegaan over de noodverordening. Burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) heeft donderdagavond de kans gegrepen haar noodverordening zonder discussie door de gemeenteraad te loodsen dankzij een voorzet van Alke van Marsbergen (SP). De socialist wenst geen debat over de maatregel. Het verzoek van de partij Beter voor Vlaardingen (BvV), om toch het debat aan te gaan, wordt door Jetten razendsnel in stemming gebracht en afgevoerd door een raadsmeerderheid.

CONCLUSIE 2
De noodverordening is rechtstreeks op de agenda gezet. Dat betekent dat er altijd mogelijkheid tot debat is, omdat het niet in de raadskamers aan de orde is geweest. Toch wordt het bekrachtigen van de noodverordening zonder debat direct in stemming gebracht door burgemeester Jetten, wat betekent dat BvV, waar men graag een mening wil uiten over de noodverordening, monddood wordt gemaakt. Dus is de retorische vraag aan Thiel: ‘Staat dat in het reglement van orde?’

Een glunderende burgemeester Annemiek Jetten (rechts met ambtsketen) aan het begin van de vergadering. Enkele ogenblikken later grijpt zij haar kans de noodverordening zonder discussie door de gemeenteraad te loodsen. Ook een brief met vermeende bedreigingen – maar nauwelijks bewijs – aan haar adres wordt die avond vakkundig buiten elke discussie gehouden.

CONCLUSIE 3
Ook zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop burgemeester en wethouders omgaan met het stellen van schriftelijke vragen door Thiel. De gemeenteraad is verzocht Thiel vermanend toe te spreken over zijn lijst met negenennegentig vragen rond de noodverordening. Pas daarna wenst het college van B en W over te gaan tot de beantwoording van zijn vragen. Wie kijkt naar artikel 155 van de Gemeentewet ziet dat er geen beperkingen zijn. Ook wanneer wordt gekeken in het reglement van orde, wat de positie is van een raadslid. Hoe een politicus iets verwoord zou geen reden mogen zijn om vragen niet te beantwoorden, luidt de algemene conclusie in de radiostudio.

CONCLUSIE 4
Het hele gebeuren heeft niet alleen te maken met het reglement van orde, maar veel meer met de grondbeginselen van de democratie. “Als een partij vraagt om een debat en dat debat wordt gevoerd op een manier waarvan de meerderheid van de raad het gevoel heeft, dit is niet de manier waarop we dit moeten doen, dan kan een ordevoorstel worden ingediend om het eerst te bespreken in de raadskamer. Op basis van de grondbeginselen van de democratie mag je verwachten dat raadsleden dit in hun genen hebben”, zo luidt de slotconclusie.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

2 reacties op “‘POLITIEK VLAARDINGEN HANDELT TEGEN GRONDBEGINSELEN DEMOCRATIE’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *