Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

POLITIE SCHIEDAM MAG DOORGAAN MET PREVENTIEF FOUILLEREN

SCHIEDAM- De aanwijzing van de huidige veiligheidsrisicogebieden in Schiedam is met een halfjaar verlengd. Burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft daartoe besloten. Vanuit de politie is het verzoek gekomen om opnieuw veiligheidsrisicogebieden in Schiedam aan te wijzen. De aanleiding voor deze voorstellen is dat het aantal wapens dat de politie aantreft toegenomen is, ondanks de intensivering van het toezicht en de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied in de periode oktober 2020 tot en met maart 2021.

In deze periode hebben er in Schiedam in totaal 13 straatroven, 4 overvallen, en 36 bezit (vuur-) wapens plaatsgevonden. Er zijn 5 vuurwapens en 31 overige wapens (onder meer messen, ploertendoders, boksbeugels, stroomstootwapens, pepperspray en een imitatie-vuurwapen) in beslag genomen. Meer dan twee derde van deze delicten vindt plaats in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Ten opzichte van de vorige periode is er sprake van een daling van het aantal straatroven en overvallen en een stijging van bezit van wapens.

Ook het aantal (poging tot) moord en doodslag en zware mishandeling is gedaald, maar de intensiteit van het toegepaste geweld is toegenomen. Zo is er bij twee incidenten daadwerkelijk geschoten, waarbij in één geval het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel door schotwonden heeft opgelopen. Ook hebben er drie steekpartijen plaatsgevonden in deze periode. Het bezit (vuur-) wapens is in deze gebieden toegenomen. Opvallend is het aantal incidenten waarbij minderjarigen in het bezit van (steek-) wapens zijn betrokken. Dit is een aanzienlijke en zorgelijke stijging ten opzichte van de voorgaande periode.

Tot afgelopen maart is het preventief fouilleren in Schiedam 41 maal ingezet. Daarnaast werd het instrument ingezet vanuit de surveillancedienst. In totaal werden tijdens deze acties 159 mensen gefouilleerd en 103 auto’s gecontroleerd.

In deze periode zijn er tijdens het preventief fouilleren wapens ( 1 vuurwapen, 2 imitatie vuurwapens, 3 messen en 1 priem) in beslag genomen. In vergelijking met de vorige halfjaarlijkse rapportage is het preventief fouilleren meer ingezet. Er zijn meer mensen onderworpen aan een fouillering en auto’s gecontroleerd. Er zijn geen horecagelegenheden bezocht.

De opnieuw aangewezen gebieden zijn de wijken Centrum, Nieuwland, Oost en gedeelten van Groenoord en West, plus de bedrijventerreinen Spaanse Polder en ‘s Gravelandsepolder.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

4 reacties op “POLITIE SCHIEDAM MAG DOORGAAN MET PREVENTIEF FOUILLEREN

 1. Op Schiphol en Zestienhoven zijn vrijwel geen passagiers meer, de detectiepoortjes worden amper gebruikt.
  Plaats deze detectiepoortjes in Nieuwland en Oost.

 2. Ik heb daar wel eens naar staan kijken.
  Viel mij op dat de politie zich schuldig maakt aan profilering, en genderdiscriminatie.
  Mannen/en jongens worden namelijk veel meer gecontroleerd dan vrouwen, en dat mag niet want DAT wordt profilering en genderdiscriminatie genoemd.
  Omdat allochtonen meer in de misdaadgrafieken voorkomen, en het (gelukkig) niet toegestaan is deze groep mensen meer aan te houden dan anderen is dat verboden, want dat is namelijk profileren.
  Waarom wordt dat dan WEL GEDAAN bij jongens en mannen, want dat is precies hetzelfde.
  Dus NIET meer doen, en NET ZOVEEL vrouwen aanhouden als mannen , dames en heren van de politie!
  Of is het nodig daar eerst opnamen van te maken, en deze aan te leveren bij jullie baas en sociaal media… nee toch..

  1. John,
   Misschien heb jij nog een paar dochters die bij de politie willen gaan werken.
   Zelf vermoed ik dat er te weinig vrouwen bij de politie werken.
   En als een agent iemand van een ander geslacht fouilleerd zijn de aardappelen gaar.
   Krijgen we weer ellenlange vragen in de tweede kamer en op verjaardagen over dat de politie seksistisch is. Zeker als mannelijke agenten vrouwen gaan fouilleren. Zeker bij vrouwen die een bepaalde overtuiging aanhangen.
   Andersom vinden de meeste mannen niet zo erg, vermoed ik.

  2. Als je gaat vissen doe je dat op een plek waar veel vis zit. Als je gaat fouilleren doe je dat bij mensen waar de je grootste kans op resultaat verwacht. Een kleuterklasje en de juf fouilleren is zinloos tijdverdrijf. Twee bontkraaggies op een scooter of een knul van 19 jaar in een auto van twee ton geeft nu eenmaal meer kans op het vinden van zaken die niet door de beugel kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *