Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

POETSDAG STOLPERSTEINE SCHIEDAM

SCHIEDAM- Op woensdag 23 september krijgen in vele Europese steden de Stolpersteine van Gunter Demnig een poetsbeurt. Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam is alvast begonnen met de struikelstenen van de familie Springer die wegens werkzaamheden in de Van Swindenstraat tijdelijk zijn opgeslagen.

Ook de struikelstenen van de familie Frenkel zijn al gepoetst nu de herinrichting van de Hoofdstraat bezig is. Maar voor alle andere stenen zoeken we nog serieuze poetsers.

De Stichting Stolpersteine Schiedam vraagt de Schiedammers waar een ‘struikelsteen’ in de straat, of zelfs voor de deur ligt, om mee te doen. Dat mag natuurlijk ook in het weekend vóór woensdag de 23e september! Wanneer de Schiedamse Stolpersteine weer blinken, vallen de messing plaatjes beter op en staan passanten vaker even stil om te lezen wat er op staat. Met die buiging krijgen de personen waar de stenen aan herinneren, weer het respect dat met het plaatsen van de Stolpersteine wordt bedoeld.

Er zijn diverse manieren om de Stolpersteine goed schoon te maken, afhankelijk van het gekozen poetsmiddel. Veeg met een veger, doek of keukenpapier de steen eerst schoon. Gebruik eventueel wat water en wrijf de steen daarna goed droog. Neem dan een zacht sponsje zonder metaal, en wrijf de steen dan in met een klein beetje poetsmiddel voor metaal (koper of messing). Soms moet u dat even laten inwerken. Poets tot slot de steen glimmend met een zachte stoffen doek. Een foto voor Facebook of Twitter is altijd goed.

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door nationaal-socialisten zijn weggevoerd en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. De Stichting Stolpersteine Schiedam heeft als doelstelling om voor elk Schiedams slachtoffer een struikelsteen te plaatsen. Inmiddels zijn er in Schiedam al 125 Stolpersteine gelegd. Meer informatie vindt u op de website en facebookpagina van de stichting.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “POETSDAG STOLPERSTEINE SCHIEDAM

  1. Mooi idee, hoop dat de Schiedammer er 5 minuten aan besteed als deze voor haar of zijn deur liggen.
    Helaas zullen andere inwoners van Schiedam niet begrijpen wat de ‘stenen’ inhouden en waar ze voor staan.
    Als bepaalde inwoners het wel weten vernielen ze deze daar het gaat om Joodse slachtoffers.
    Als anderstaligen het bestaan ervan doorkrijgen zullen ze zeker gestolen worden om er een klein bedrag voor te krijgen bij de metaalboer in 1 of ander land,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *