Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PAS OP: AMERIKAANSE RIVIERKREEFT NU OOK BUITEN MAASSLUIS

MAASSLUIS- De rode Amerikaanse rivierkreeft laat zich op verschillende plekken ineens weer zien, bemerkt het Hoogheemraadschap Delfland. In de zomer van 2017 werd de exoot al meermaals gesignaleerd langs het water van de Nieuwe Waterweg in Maassluis. De uitheemse kreeft zoekt ook over land nieuw leefgebied op en doet dat het liefst op warme regenachtige dagen.

De rode Amerikaanse rivierkreeften graven holletjes in de oevers, dijken en kades en kunnen daarmee voor schade zorgen. Bovendien eten ze waterbeestjes en knippen ze waterplanten die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit en biodiversiteit.

Oorspronkelijk hoort deze rivierkreeft niet in Nederland thuis, maar in Noord-Amerika. Samen met een handvol andere exotische kreeftensoorten, zijn deze via de consumptie- en huisdierenhandel naar ons land gebracht. Deze exoten kennen weinig natuurlijke vijanden en hebben zich in rap tempo kunnen vermenigvuldigen.

Delfland doet samen met kennisinstituten onderzoek naar manieren om rivierkreeften effectief te bestrijden en verspreiding tegen te gaan. Een effectieve manier om de rivierkreeften te bestrijden is er nog niet. Omdat de kreeften verspreid zitten en het er heel veel zijn, kunnen ze niet overal worden wegvangen.

Heeft u een Amerikaanse rivierkreeft gezien of een andere exoot? Een melding kunt u maken opĀ www.waarneming.nl.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “PAS OP: AMERIKAANSE RIVIERKREEFT NU OOK BUITEN MAASSLUIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *