Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PADDESTOELEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Op zaterdag 22 november organiseert de Zeetoren een struintocht gericht op paddestoelen in het duingebied. Iedereen die meer van de hoed en de rand wil weten is welkom.

Een paddestoel is het vruchtlichaam van een schimmel die zich in de bodem of hout bevind. Met behulp van dit vruchtlichaam kan de schimmel zijn sporen verspreiden. Wanneer het uitgebloeid is verdwijnt de paddenstoel, maar de schimmel zelf leeft gewoon verder.

Een forse Aardster (Foto: Maarten Kalisvaart)
Een forse Aardster (Foto: Maarten Kalisvaart)

Paddestoelen zijn er in vele soorten, vormen en maten. In het duingebied komen kenmerkende soorten voor die zich in deze zandige omgeving thuis voelen. Het Zandtulpje houdt bijvoorbeeld van dode resten van Helm en kan tot aan het strand worden gevonden. De aardster lijkt meer op een bloem. Wanneer hij rijp is droogt de paddenstoel, waardoor bovenin een gaatje ontstaat. Van hieruit kan hij zijn sporen met wolkjes tegelijk loslaten.
Zwartwordende wasplaat (Foto: Maarten Kalisvaart)
Zwartwordende wasplaat (Foto: Maarten Kalisvaart)

De struintochten zijn ideale wandelingen voor iedereen die meer wil weten over het leven in de duinen. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers uitleg over de natuurlijke ontwikkelingen in het gebied en interessante en mooie soorten die er hun thuis hebben
De struintocht vertrekt zaterdag 22 november vanaf 13.00 uur bij De Zeetoren aan de Helmweg. De kosten van deelname bedragen 4,00 euro per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis. Reserveren wordt aanbevolen: tel. 0174 38 34 15 of zeetoren@ark.eu.