Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

PAARD HARINGSJEES HEEFT MALING AAN BURGEMEESTER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De burgemeester van Vlaardingen is zojuist ternauwernood ontkomen aan de volle laag van het paard voor de Vlaardingse haringsjees. Burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) riskeerde natte schoenen toen het edele dier moest urineren, juist op het moment waarop de eerste burger wilde instappen. ‘Waarop Jetten achteruit deinsde om haar chique schoentjes schoon te houden’, meldt een ooggetuige over de daad van paard Wieke uit Schipluiden.

Rond 17.30 uur is de historische logger De Balder Vlaardingen binnengevaren met aan boord de Hollandse Nieuwe. De burgemeester is op dat moment opgehaald bij het Oude Stadhuis door de sjees en onder muzikale begeleiding van de Haringkoppen.

Het feest rond de binnenkomst van het eerste vaatje stamt nog uit de tijd dat Vlaardingen een echte vissersvloot bezat. De eerste haring werd per open koets, in de volksmond haringsjees, naar het koningshuis gebracht. Ook toen de haringindustrie langzaam verdween bleef die traditie bestaan. Weliswaar met Noorse Haring en zonder de rit naar de vorst, maar de sjees reed nog wel over de West Havenkade.

Nadat de logger aan de kade ligt, worden de vaatjes nieuwe haring gelost. Op de kade slaat de walbaas een vat open en wordt de haring gekeurd en hopelijk van goede kwaliteit bevonden. Dan rijdt de sjees voor, waarna een oranje vaatje met haring in de mand komt te liggen die achter de sjees hangt. De burgemeester stapt in, neemt de vlag in handen en vervolgens vertrekt de sjees om het vaatje weg te brengen.

Foto’s: Arne van der Zande

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “PAARD HARINGSJEES HEEFT MALING AAN BURGEMEESTER VLAARDINGEN

  1. Paarden hebben een zesde zintuig zegt men. Ze kunnen onbetrouwbaarheid, bedrog en onoprechtheid voelen en ruiken. En als reactie pissen ze alle kanten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *