Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OVERLIJDEN MAARTEN BIESHEUVEL: EEN SCHIEDAMSE JONGEN

SCHIEDAM- Auteur en geboren Schiedammer Maarten Biesheuvel is overleden na een kort ziekbed. Hij werd 81 jaar. Vorig jaar eerde hij zijn geboorteplek nog met de bundel ‘Een Schiedamse jongen’, dat uiteindelijk zijn laatste werk zou worden.

In mei 2019 stond Schiedam uitgebreid stil bij de tachtigste verjaardag van Biesheuvel. Er was onder meer een programma samengesteld met een feestelijke avond in bibliotheek De Korenbeurs. In de serie literaire wandelingen verscheen een fietstocht door Schiedam gewijd aan de schrijver.

Biesheuvel werd gezien als een meester van het korte verhaal in de Nederlandse literatuur. Hij maakte onder meer naam met zijn verhalenbundel In de bovenkooi, waarmee hij zijn debuut maakte in 1972. Ook werken als Slechte mensen (1973), De verpletterende werkelijkheid (1979) en Reis door mijn kamer (1984) kwamen van zijn hand.

Voor zijn werk ontving Biesheuvel in 1985 de  F. Bordewijk Prijs en in 2007 de P.C. Hooftprijs, voor zijn gehele oeuvre. Ook is er sinds 2015 de J. M. A. Biesheuvelprijs voor de beste korte verhalenbundel, vernoemd naar de schrijver.

Biesheuvel werd op de Vlaardingerdijk geboren. Tot zijn twintigste woonde hij in Schiedam. Na zijn diensttijd ging Biesheuvel studeren en verhuisde hij naar Leiden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *