Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OV OMGEVING SCHIEDAM ZONDER SUBSIDIE

Metrostation_ParkwegSCHIEDAM- De subsidie van 40 miljoen euro voor de RET wordt vanaf 2017 stopgezet. Het gaat zo goed met het OV in de regio dat de RET de metro en de tram over een jaar zonder een euro overheidssubsidie kan rijden. Dat is uniek in Nederland.  In 2017 breidt de RET haar metronetwerk uit met de Hoekse Lijn: een metroverbinding van zo’n 25 kilometer die reizigers met de metro tot op het strand van Hoek van Holland brengt. De RET verwacht hier een zodanige groei in het gebruik dat subsidie overbodig is.

Met name de reizigersgroei op alle lijnen van de metro is opvallend; afgelopen jaar steeg het aantal reizigers in de metro met zo’n 5 procent. Als deze groei doorzet zitten de metro’s van de RET over een jaar of vijf aan hun capaciteit.

Behalve meer reizigers, zorgt ook het historisch lage zwartrijdpercentage voor extra inkomsten. Waar het OV bedrijf voor de invoering van de OVchipkaart en de toegangspoortjes in 2009 nog ruim 12 procent aan zwartrijders vervoerden, is dat inmiddels gedaald tot een historisch laag niveau van minder dan 1%.

Voor het busvervoer, de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur en de veiligheid zal de vervoeder nog wél subsidies ontvangen.

 

Zie ook:  Start ombouw Hoekse Lijn in Schiedam.

Geluidschermen bij Hoekse Lijn Schiedam.

Welk bedrijf mag Hoekse Lijn ombouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *