WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OUDSTE MOLEN SCHIEDAM KRIJGT GEDICHT OP VERJAARDAG

SCHIEDAM- De Schiedamse stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars heeft een gedicht geschreven voor de oudste brandersmolen van de stad, De Drie Koornbloemen. Het gedicht is speciaal geschreven voor de 250ste verjaardag van de molen. Zaterdag 16 mei is het precies 250 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor de moutmolen.

Iedereen kent de reuzen van Schiedam; die enorme mout- of brandersmolens die maalden voor de honderden jeneverbranderijen in de stad. Weinig mensen weten wat de oudste nog bestaande molen is. Met het bouwjaar 1770 is dat zonder twijfel molen De Drie Koornbloemen aan. Alle oudere molens zijn verdwenen en de volgende in rij is molen De Palmboom. Maar van deze molen uit 1781 resteerde alleen nog een stomp voordat hij in de jaren 90 werd herbouwd.De Drie Koornbloemen aan de Vellevest is duidelijk herkenbaar door de deels gestucte buitenkant en de aangebouwde molenaarswoning.

Wie de molen beklimt, proeft dankzij het originele interieur echt de oude geschiedenis van deze molen. Daarbij is ook heel goed te zien dat veel molens allerlei andere functies kregen tijdens de neergang van de jeneverindustrie. Zo werd de molen ooit ingericht als bakkersmolen, is er rijst gepeld en veevoer gemalen. Onlangs zijn alle losse onderdelen op de verschillende zolders weer zo neergezet, of zelfs werkzaam gemaakt, dat bezoekers kunnen zien en ervaren hoe alles heeft gewerkt en waar het voor diende. Stichting De Schiedamse Molens had gepland dit afgelopen Molendag aan het publiek te kunnen presenteren. Dat ging niet door als gevolg van de lockdown. Nu hoopt zij tijdens de Open Monumentendagen in september toch nog deze jarige molen in het zonnetje te kunnen zetten.

Aanstaande zaterdag, op zijn verjaardag, zal alvast het geschenk van de Schiedamse stadsdichter op de deur van de molen te lezen zijn.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *