Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPRUKKENDE HALSBANDPARKIETEN SCHIEDAM-GROENOORD

SCHIEDAM- De verwilderde groene halsbandparkiet (Psittacula krameri) verovert delen van Schiedam. In een boom op het Bachplein in Groenoord worden deze dagen hele zwermen gezien. Door hun felle kleuren en schelle kreten zijn de vogels een opvallende dagelijkse verschijning in Schiedam.

Ruim 150 jaar geleden werd parkieten op het Europese vasteland ingevoerd. Ze werden oorspronkelijk gehouden in een kooi of volière. De eerste gedocumenteerde waar­neming van halsbandparkieten is gedaan in 1973 op het landgoed De Tempel in Rotterdam-Overschie (De Baerdemaeker & Backerra 2004).

Ook elders langs de noordrand van Rotterdam werden de vogels waargenomen. In de daarop volgende jaren namen de aantallen langzaam toe. In 1986 was het aantal parkieten al gegroeid naar veertien tot zestien exemplaren en in het begin van de jaren negentig werd in Overschie een gemeenschappelijke slaapplaats ontdekt van meer dan dertig vogels (Van Dalen 1994). In 2003 werd deze vergeten slaapplaats herontdekt (De Baerdemaeker & Backerra 2004). De parkieten, inmiddels 100 tot 200 in aantal, zijn tegen die tijd de Delfsha­vense Schie overgestoken en overnacht­ten feitelijk 400 meter verderop in de Spaanse Polder.

De verspreiding van halsbandparkieten in Rotterdam bleef niet langer beperkt tot de noordrand van Rotterdam.

Foto: Johannes Etten

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

4 reacties op “OPRUKKENDE HALSBANDPARKIETEN SCHIEDAM-GROENOORD

  1. Leuk toch dat zo’n uitheemse vogelsoort weet te overleven in dit klimaat . Je moet eens aan de Honnerlage Gretelaan Schiedam gaan kijken , ik denk dat er daar wel 500 zitten .

  2. Klopt Jan, is West zitten ze ook, park beneden de Vlaardingerdijk. Er komen er elke dag een paar buurten hier en ‘s avonds vliegen ze met de hele zwerm over de wijk en gaan daarna op stok in het park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *