WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPNIEUW BEZWAREN TEGEN WARMTENET SCHIEDAM

SCHIEDAM- Milieudefensie Schiedam en zeven VvE’s (plus Bewonersvereniging Bachplein) verzoeken het stadsbestuur met klem om te stoppen met het voorbereiden en realiseren van het warmtenet in Schiedam. De organisaties zien meer heil in isolatie van woningen om het energieverbruik terug te dringen in plaats van het stoppen met aardgas. ‘Het faillissement van het warmtebedrijf Rotterdam mag in dit verband niet onvermeld blijven’, krijgt het stadsbestuur te horen.

De organisaties sommen tal van bezwaren op tegen het koppelen van de Groenoordbewoners aan een warmtenet. De afnemers zouden grote en grotendeels nog onbesproken risico’s lopen. De bezwaarpunten (zonder het klimaatgeloof geweld aan te doen):

– Door het aansluiten op het Eneco warmtenet worden mensen potentieel in energiearmoede gebracht omdat dit systeem en de energiebron gekoppeld is aan de gasprijs en dadelijk ook zal worden belast met een CO2 heffing.
Bewoners willen niet in een lock-in gebonden zijn aan een monopolist (Eneco) voor 30 jaar.
– Investeren in de aansluiting levert alleen maar extra kosten op voor 30 jaar.
– De waarde van de woning daalt omdat de woning een gebonden energieleverancier heeft met hoge kosten. voor het milieu:
– Met het verbranden van afval en het aansluiten van meer woningen op het warmtenet houdt men het systeem van het verbranden van afval in stand en zal er minder gestuurd worden op recycling, welke een beter CO2 rendement heeft.
– Door ook biomassa te verbranden wordt er een CO2 hypotheek op de toekomst genomen terwijl we nu CO2 moeten reduceren.
– Er wordt voor 25 % aan afval vanuit het buitenland aangevoerd. Afvalverbranders zijn van deze importen afhankelijk om de business case van contracten met afnemers rond te krijgen.
– Het warmtenet van Eneco is niet duurzaam. Het veroorzaakt ruim 60 % meer CO2 uitstoot. In de business case is aangegeven dat de niet of minder duurzame bronnen op termijn vervangen zullen worden door duurzame bronnen. Bij een gebrek aan alternatieve restwarmte en de gigantische kosten en onzekerheden bij diepe geothermie is die toezegging “een vogel in de lucht”. Daardoor gaan we niet alleen de komende 20 jaar het serieuze risico lopen meer emissies uit te stoten, maar frustreert het warmtenet ook om richting 2050 daadwerkelijk te verduurzamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *