WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPLEVERING ROTONDE ZWALUWENLAAN VLAARDINGEN-HOLY

VLAARDINGEN- Wethouder Bart Bikkers (VVD) heeft de rotonde aan de Zwanensingel/Zwaluwenlaan in Vlaardingen-Holy feestelijk geopend. Samen met de bewoners heeft de wethouder de bouwhekken verwijderd en is doorgang voor het snelverkeer,de fietsers en voetgangers weer mogelijk. De aanleg van de vrijliggende fietspaden op de rotonde, waarbij de fietsers voorrang hebben op het snelverkeer, draagt bij uitstek bij aan de ambitie om van Vlaardingen een echte fietsstad te maken. Met het aanleggenvan een rotonde aan de Zwanensingel heeft de gemeente een lang gekoesterde wens van de bewoners van Holy-Zuidoost vervuld. Ook is het de eerste Vlaardingse rotonde die is aangelegd volgens het gedachtegoed van de circulaire economie: vrijwel alle materialenzijn herbruikbaar.

Het ontwerp van de rotonde is samen met de bewoners gemaakt. Wethouder Bart Bikkers is blij met de oplevering: “De gemeente heeft zich samen met aannemersbedrijf Den Ouden ingespannen voor een snelle realisatie om de overlast voor de omgeving zo beperktmogelijk te houden. De verkeersveiligheid op deze locatie vroeg al jaren de aandacht. Deze rotonde zorgt nu voor betere verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming voor alle verkeersdeelnemers en in bijzonder de voetgangers en fietsers. Daarom draagt deze rotondebij uitstek bij aan de ambitie om van Vlaardingen een echte fietsstad te maken”.

De rotonde aan de Zwanensingel is aangelegd als schoolvoorbeeld van duurzaamheid en is nu de meest duurzame rotonde van de regio. Vrijwel alle gebruikte materialen van de rotonde zijn volledig recyclebaar. Bovendien zijn giftige stoffen zoveel als mogelijkuit de materialen gefilterd. Er is gebruik gemaakt van beton met een heel lage CO2-uitstoot: 70 procent minder dan gebruikelijk. Ook is bewust afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Het kost minder energie om beton te maken en beton gaat langermee. Beton blijft ongeveer 60 jaar in goede staat en asfalt slechts 15 jaar. Beton kent bovendien weinig onderhoud, omdat het minder schadegevoelig is en onkruid niet doordringt. Verder is beton in het donker beter zichtbaar dan zwart asfalt. Zowel de autorijbanenen fietspaden als de trottoirs en de ventweg van de rotonde zijn van beton(tegels).
Nog een innovatie: de fietspaden zijn uitgevoerd in rood beton in plaats van asfalt met rode coating. En beton kun je kleuren met natuurlijke kleurstoffen!

De rotonde heeft kleurige en duurzame beplanting. Omwonenden hebben meegedacht over het groen op het middeneiland en in de zijvlakken rondom de rotonde. Het gekozen groen levert een bijdrage aan de biodiversiteit van Vlaardingen. Ook is het groen speciaalgeselecteerd om fijnstof te vangen en daarmee de lucht te filteren. Niet alleen het groen rondom de rotonde is duurzaam ingericht. In overleg met de bewoners is gekozen om ook op de hoek en in de groenstrook van de flat Zwanensingel/Zwaluwenlaan nieuwe struikenen planten toe te voegen aan het groen.

Fietsers kunnen gemakkelijker en veiliger doorfietsen op deze rotonde, omdat fietsers hier voorrang hebben op het gemotoriseerd verkeer. De fietspaden hebben bovendien rijwielvriendelijke trottoirbanden gekregen. Wanneer een fietser bijvoorbeeld de bochtverkeerd inschat en uit balans raakt, blijft hij door een schuine stoeprand makkelijker rijden en valt hij niet. Deze maatregelen maken Vlaardingen fietsvriendelijker en dragen bij aan het worden van een echte fietsstad.

Fotografie: Ron van Rossum

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *