Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OOK ROETVEEGFIGUREN BIJ INTOCHT SCHIEDAM

SCHIEDAM- Bij de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Schiedam worden dit jaar voor het eerst ook een aantal roetveegfiguren opgevoerd. Dat is het gevolg van de steun die een ruime raadsmeerderheid begin dit jaar gaf aan het verzoek van Denk om te kijken naar de opzet van het huidige Schiedamse Sinterklaasfeest.

Uit peilingen is gebleken dat ondervraagden in Schiedam tevreden zijn over de huidige opzet van de
Sinterklaasactiviteiten. In Schiedam wordt al vele jaren (begonnen in 2005) niet meer de ‘traditionele’ piet ingezet, maar een Schiedamse piet, zonder oorbellen en rode lippen en met aangepaste schmink. Dit zou ook passen binnen de visie die RADAR, het bureau dat zegt te staan voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, heeft rondom de figuur Zwarte Piet.

Januari 2019: Dogukan Ergin (Denk) pleit voor de aanpak van Zwarte Piet. John van Sliedregt (D66) kijkt vergenoegd toe en vindt het allemaal prachtig.
De gemeente en de organisatie van de Schiedamse intocht volgen met de inzet van roetveegfiguren de aanhoudende hetze tegen de figuur van Zwarte Piet. Ook een aantal omliggende gemeenten, zoals Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam, plus de NTR, de omroep verantwoordelijk voor de Sinterklaasjournaals en de landelijke intocht op televisie, komen met roetveegfiguren.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

14 reacties op “OOK ROETVEEGFIGUREN BIJ INTOCHT SCHIEDAM

 1. Ik erger mij kapot aan het zwarte pieten gebeuren een heel klein groepje idioten hebben dit aangekaart geen zwarte pieten meer een traditioneel prachtig kinderfeest wordt verziekt ik dacht dat de meerderheid voor zwartepieten zorgt dat het zwartepieten blijven de lol.is er voor mij af.voor mij geen Sinterklaas journaal meer.

 2. Sorry maar ik vind dit geen kinderfeest meer. Sorry maar ik walg van Nederland om zo mee te lopen en toe te geven aan hun. Wanneer staat Nederland nu eens op, van nu is het genoeg! Alles wordt verziekt.

  1. De politiek is de laatste jaren verschrikkelijk “goed” geworden in het kunstmatig creëren van hun eigen problemen en die vervolgens op een lekker populistische manier op te lossen met een glimmende dosis deugerij. De hele zwarte pieten discussie is daar een zeer typisch voorbeeld van. Nooit, maar dan ook nooit, een probleem geweest in het verleden, het verhaal preekt van roet door de schoorsteen en niet over rassen, totdat er een zeer klein (en vooral mentaal beperkt) groepje mensen erover begon te schreeuwen en te jankmuilen. Nederlandse politici en instanties wisten vervolgens niet hoe snel ze de traditie overboord moesten sodemieteren en een kinderfeest moesten criminaliseren, om maar vooral niet met racisme geassocieerd te worden; kennelijk de magische joker kaart om tegenwoordig je zin door te drammen. Dit geeft wel 2 serieuze problemen:
   1) Dit stopt niet bij zwarte piet, want als je ratio loslaat en je oren laat hangen naar elke willekeurige gekwetste treurtrompet, dan zal er nog veel meer van de Nederlandse traditie en geschiedenis geschrapt worden. Dit is feitelijk ook al aan de gang en dit neemt meerdere serieuze risico’s met zich mee (zoals valse geschiedschrijving, maar ook radicalisatie aan weerskanten).
   2) Aangezien de politiek iets niet-racistisch als racistisch lijkt te bestempelen, zijn ze klaarblijkelijk ook niet in staat om werkelijk racisme te demarkeren dan wel te herkennen. Racisme zal dan ook juist eerder een groter probleem gaan worden. Niet in de laatste plaats omdat -en dat merk ik nu al- mensen die eigenlijk niet racistisch zijn wél zo bestempeld worden en hierdoor een laconieke, onverschillige houding krijgen over racisme. Kortom, de politiek faalt behoorlijk. Er lijkt er geeneen rationeel genoeg te zijn en de ballen te hebben om tegen de stroom van stupiditeit in te gaan. Een stelletje visieloze eenheidsworsten, die zichzelf lekker goedkoop willen laten deugen. Over de rug van een kinderfeestje. Ik walg van deze politici.

   De groeten uit een gemixt gezin en niet tot ziens bij een intocht in deze regio.

 3. Ik vind het walgelijk van de zgn volksvertegenwoordiger, die altijd zo voor Democratie zijn en de meerderheid laat beslissen, zijn oren laat hangen naar een minderheid in deze stad. Wegkijkers en volksverraders zijn het die voor dit besluit hebben gestemd.!!!

 4. Er is een politieke partij in Schiedam die net als vele liefhebbers van een gezellig kinderfeestje, wilde dat zwarte piet gewoon zwart bleef , dat was en is nog steeds LOS, Lokaal Onafhankelijk Schiedam.
  Doorgeslagen linksen onder aanvoering van Denk bezweken hiervoor.

  Zullen we het suikerfeest voortaan ook maar gaan boycotten, is tenslotte een groot gezondheidsrisico.

 5. Moet me toch even van het hart, er wordt gesproken over discriminatie en racisme terwijl wij 2 weken lang 1 x per jaar een waanzinnig groot feest vieren.
  Miljoenen NEDERLANDERS die op een boot staan te wachten met 1 TURK en een berg ARABIEREN (de sint en zijn pieten(moren))
  Als dit dan discriminatie en racisme is?????
  Een gastvrijer volk als dat wij zijn is er volgens mij niet.

 6. In Capelle aan den IJssel doen ze niet aan die onzin. Daar komen gewoon zwarte pieten aan!! Het is gewoon triest dat het zo moet Zwarte Piet moet gewoon Zwarte Piet zijn!! Het is een kinderfeest dat mag van mij ook van al die andere afgeschaft worden!!

 7. Ge(mis) bruik dit item niet voor een politieke lobby van een lokaal partijtje en het trappen richting je politieke collega’s alleen maar om zieltjes te winnen. maar geef gewoon je eigen mening zonder je ergens achter te verschuilen!!

 8. Al die raadsleden die aan deze idiotie mee werken verdienen het niet om in de raad te zitten laat ze eerst al die moskeen sluiten en tevens het ritueel slachten verbieden zwarte piet hoort hier thuis ik zou zeggen kick out diegene die zwarte piet weren.
  Het word tijd dat wij als Nederlanders nu eens opstaan en deze idioten een halt toe roepen.

 9. Ik ben er klaar mee, Europa kan mij gestolen worden. Nederland terug met al zijn tradities. Zind je het niet, dan is daar de grens. Ieder land is verantwoordelijk om het in goede orde achter te laten voor zijn nageslacht, zorgplicht heet dat. Je land opbouwen en in stand houden.

 10. Jarenlang als hoofdpiet meegelopen in Schiedam. En ben blij dat ik dit allemaal niet meer mee hoeft te maken. Want wat is dit treurig. Denk jullie snappen er helemaal niks van; had maar een keer meegelopen …

 11. Ik vind het ronuit schandalig dat zo’n kinderfeest naar de klote gemaakt wordt. Zwarte Piet hoor gewoon zwart. Ik speel al heel veel jaren Zwarte Piet en met veel plezier. Schiedam was altijd mijn thuishaven en ik hoop dat dit teruggedraait wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *