Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ONTHULLING MONUMENT SCHEEPSWERF GUSTO SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het Gusto monument op de hoek van de Fortunaweg in Schiedam wordt vanmiddag onthuld door de echtgenote van een kleinkind van een van de oprichters van de werf. De Stichting Erfgoed Werf Gusto is al enkele jaren bezig om het monument te realiseren. Het monument is vormgegeven door kunstenaar Sjef van Duin die de hekken van de oude werf heeft geplaatst in de oude omlijsting van de fabriekshal. Alleen de letters Gusto die de entree sierden ontbreken.

De Stichting heeft de afgelopen jaren een aantal initiatieven ontplooid om het gedachtegoed van Werf Gusto levend te houden. In 2016 startten men een stuurgroep om de mogelijkheid te onderzoeken voor het monument als eerbetoon aan de duizenden werknemers die in de periode 1905-1978 in Schiedam de mooiste objecten en schepen bouwden. Dat initiatief is uitgegroeid via eenmalige subsidies tot realiteit.

Bij de sluiting in 1978 is alles vernietigd, niet alleen alle gebouwen, maar ook het volledige archief, dat was opgebouwd in de periode 1862 tot 1978. Momenteel is de stichting zoveel mogelijk aan het digitaliseren van teruggevonden foto’s voor publicatie op twee websites ‘Werf Gusto’ en dan de website van stichting zelf ‘Stichting Erfgoed Werf Gusto’.

In de toekomst wil de stichting teruggevonden bedrijfsfilms laten digitaliseren, scheepsmodellen aankopen en mogelijk ook een oud schip, dat door Werf Gusto gebouwd is. Dat schip wil de stichting dan inrichten als ‘museum’ en laten afmeren in Schiedam. Ook wil men de websites blijven vullen en vernieuwen.

Vanmiddag rond 16.30 uur wordt het monument onthuld.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

1 reactie op “ONTHULLING MONUMENT SCHEEPSWERF GUSTO SCHIEDAM

  1. De onthulling is te verwachten vanaf 16:30 uur. Daaraan vooraf om 15:30 uur wordt er in de Heilig Hartkerk in Schiedam-Zuid koffie gedronken en geluisterd naar toespraken van o.a. burgemeester C. Lamers en oud-Gustoriaan B. Berkhout. Eenieder is welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *