WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ONDANKS KLIMAATHOAX: ROTTERDAM PROBEERT DOOR TE BOUWEN

ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam sluit samen met circa 60 partijen, waaronder woningbouwcorporaties, bouwers en projectontwikkelaars, een Doorbouwakkoord in een poging de bouw van woningen op gang te houden. Met meer dan 30 maatregelen hoopt men dat de 3.500 geplande woningen per jaar daadwerkelijk worden gebouwd. Het Doorbouwakkoord omvat onder meer de realisatie van voldoende bouwlocaties, het bouwen van meer betaalbare woningen en het betaalbaar houden van de bouw.

Met een doorbouwfonds wordt gezorgd dat er tempo blijft in het bouwen van voldoende ‘betaalbare woningen’: huurwoningen met een maximale huurprijs van 1075 per maand en koopwoningen met een maximale koopsom van 355.000 euro. Zo komt er een gemeentelijke bijdrage voor woningen in de middencategorie, waarvan de bouw nu stilvalt door de gestegen kosten zodat deze toch gebouwd kunnen worden.

Wethouder Chantal Zeegers (D66): “Het gaat mij aan het hart om te zien dat er zoveel vraag is naar betaalbare woningen en dat de bouw ervan door verschillende reden stil dreigt te vallen. Als stadsbestuur willen we niet stilzitten en toekijken. Alle Rotterdammers verdienen een woning dus het is tijd voor actie. Daarom zetten we met al deze geweldige partijen de schouders eronder om door te bouwen.”
Om de bouwkosten laag te houden wordt de grondwaarde in 2022 en 2023 maximaal met 5% geïndexeerd. En bij bouwprojecten waar meer betaalbare woningen komen dan afgesproken, wordt, voor het extra aantal betaalbare woningen, de grondprijs verlaagd. Er worden versneld nieuwe bouwlocaties voor sociale woningbouw en nieuwe locaties voor 1.200 extra flexwoningen aangewezen.

Door onder andere gestegen bouwkosten, beperkte ruimte om te bouwen en hogere rente dreigen bouwprojecten te vertragen of stil te vallen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar woningen toe door de openstaande grenzen.

De bouwsector heeft zwaar te lijden onder de klimaat-hoax met als nieuwste bakerpraatje het moeten werken aan een lagere CO2-uitstoot. Door nauw samen te werken en door meer kennis met elkaar te delen willen de gemeente, corporaties en marktpartijen voorbereid zijn op het zogenaamde klimaatneutraal bouwen. Zodat bij de invoering van nieuwe (landelijke) wetten en regels rondom duurzaamheid de bouwplannen geen vertraging oplopen.

2 gedachten over “ONDANKS KLIMAATHOAX: ROTTERDAM PROBEERT DOOR TE BOUWEN

  1. Wat een gezeik weer over die CO2, kijk eens wat zo’n bommetje/raketje in Oekraïne ( door Nederland gefinanciëerd) aan uitstoot geeft. Kun je hier een jaar lang heel Rotterdam van volbouwen. Daar hoor je dat linkse schorem niet over.

  2. als je autochonen jongeren, door zgn. woningtekort, vastpint bij hun ouders, en gezinsherreiniging stimuleert, gaat de omvolking dubbel zo hard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *