WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OEKRAÏNERS VLAARDINGEN HEBBEN AL 3,5 MILJOEN GEKOST

VLAARDINGEN- De Langdurige Opvang Oekraïners in Vlaardingen heeft nu al 3,5 miljoen euro gekost (tot 8 december 2022). De gemeente wacht nog op de reactie van het Rijk (ministerie Binnenlandse Zaken) op de aanvragen voor vergoeding van de gemaakte kosten, maar op basis van de business case zullen deze worden goedgekeurd, is de verwachting op het stadhuis. Het plaatsen van een Asielzoekerscentrum (Azc) bij bedrijventerrein Vergulde Hand gaat nog eens 10,2 miljoen euro kosten, volgens een eerste raming.

De gemeente actualiseert regelmatig de businesscase voor het beoogde Azc, zoals die eind juni 2022 is vastgesteld en door het Rijk akkoord is bevonden. Dat wil zeggen dat men aanpassingen erin verwerkt, zodat de businesscase weer aansluit bij de manier waarop de gemeente de huisvesting van Oekraïners uitwerkt. Denk bij deze aanpassingen bijvoorbeeld aan onvoorziene heiwerkzaamheden, aanpassingen van de planning (waardoor Oekraïners later dan in eerste instantie verwacht naar een woning kunnen verhuizen) en een andere samenstelling van het type flexwoningen. Een belangrijke randvoorwaarde van de businesscase die is en blijft gelden is dat de uitvoering moet passen binnen de financiële kaders van het Rijk.

Burgemeester en wethouders zijn met de kosten naar buiten gekomen op aandringen van oppositiepartij StadsBelangen Vlaardingen (SBV). De fractie van SBV heeft afgedwongen dat er elk kwartaal een overzicht moet komen van alle gedane uitgaven door het gemeentebestuur voor de Langdurige Opvang Oekraïners. Op basis van het overzicht moet het raadsleden duidelijk worden in hoeverre de uitgaven in de pas lopen met de begrote bedragen en de te verwachten compensatie van het Rijk. SBV heeft in juli, als enige fractie in de raad, ook tegengestemd bij het versneld handelen om de bouw van het Azc mogelijk te maken. De partij heeft de wethouder ontfutseld dat na afloop (over 3 tot 5 jaar) de beoogde 409 flexwoningen slechts deels naar Vlaardingse woningzoekenden gaan (‘Het kunnen er in principe slecht 5 zijn’: 5 van 409 flexwoningen is exact 1,22%).

Tot afgelopen november hebben burgemeester en wethouders kans gezien geen financiële details te delen met de gemeenteraad over de kosten van de huisvesting van Oekraïners. Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) handelt zaken bij voorkeur af achter gesloten deuren wanneer het om de Oekraïners gaat. Eerder nam Wijbenga ook zelfstandig het besluit om asielzoekers te huisvesten op een boot in Vlaardingen. Later kwam een hele lijst op tafel van tientallen incidenten op het drijvend Azc in enkele maanden tijd, begaan door de asielzoekers.

3 reacties op “OEKRAÏNERS VLAARDINGEN HEBBEN AL 3,5 MILJOEN GEKOST

  1. Applaus voor StadsBelangen Vlaardingen, heel erg bedankt dat jullie dit boven water hebben gekregen. En de rest moet zich echt helemaal kapot schamen. Ga je werk doen. En leg verantwoording af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *