RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OEFENSTEMBUREAU VOOR VLAARDINGERS MET BEPERKING

VLAARDINGEN- Bij het Leger des Heils in Vlaardingen komt medio maart een oefenstembureau voor inwoners die een beperking hebben of laaggeletterd zijn, die naast het ‘echte’ stembureau wordt ingericht. Volgens het College voor de Rechten van de Mens zijn stembureaus vaak niet goed voorbereid op mensen met een handicap. Dit terwijl stemmen voor iedereen een grondrecht is.

Mensen met een verstandelijke beperking maken nog altijd veel minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 lag het percentage stemmers onder mensen met een verstandelijke beperking op 46 %, terwijl het gemiddelde opkomstpercentage op bijna 82 % lag. Dit komt onder meer doordat zij niet weten dat zij mogen stemmen of niet weten hoe het stemmen precies werkt, omdat het stemlokaal niet goed toegankelijk is of omdat ze niet goed weten op wie ze willen stemmen.

Door hulp bij het stemmen moet wel ongewenste beïnvloeding van de kiezer worden voorkomen, schreef de Kiesraad al in 2018. Omdat het erg moeilijk is voor stembureauleden om te bepalen of er sprake is van een verstandelijke beperking, komt het er volgens de Kiesraad op neer dat iedere kiezer die erom vraagt hulp moet kunnen krijgen bij het stemmen.

3 reacties op “OEFENSTEMBUREAU VOOR VLAARDINGERS MET BEPERKING

  1. Mensen die zelf niet doorhebben dat ze mogen stemmen zijn een belediging voor mensen die zich daar heel goed van bewust zijn. De onwetende groep (zwakbegaafd of niet) doet er goed aan vooral thuis te blijven! VERPEST HET NIET VOOR DE ANDEREN!!

  2. Ach het Leger des Heils staat open voor alle mensen uit alle politieke bewegingen. Wat dacht je dat er in de Moskee gebeurt? Daar komen de vrijwilligers van politieke partij “Denk” wel even aan de laag geletterden vertellen wat zij moeten stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.