Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ODE AAN GUSTO IN SCHREIERSHUISJE SCHIEDAM

Demonstratie op het Binnenhof in Den Haag op 24 november 1977 waarbij handtekeningen aan de voorzitter van de Tweede Kamer worden overhandigd in een poging het bedrijf te behoeden voor sluiting.

SCHIEDAM- Fotograaf Sjef van Duin en grafisch vormgever Rob Maan komen met een tijdelijke tentoonstelling in het Schreiershuisje in Schiedam. Het project is een ode aan de oude scheepswerf De Gusto, Vanmiddag is de feestelijke onthulling van ‘141 x Gusto & 1 x RDM’.

De Gusto, die meer dan vijfenzeventig jaar was gevestigd aan de Overkant van de Voorhaven, is in het verleden vaak bezocht door fotografen. Deze bezoekjes resulteerden in meer dan 25.000 foto’s die terug te vinden zijn in het Gemeentearchief van Schiedam. Uit deze enorme collectie, selecteerden Van Duin en Maan 141 afbeeldingen om deze installatie samen te stellen. En die 1, uit de titel 141 x Gusto & 1 x RDM? Zoals de afkorting reeds verraad, komt die ene foto uit het Fotomuseum in Rotterdam. Deze foto was eerder te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Sjef van Duin en Rob Maan werkten eerder samen voor de fotowand in de Visserstraat in Schiedam. Een wand met foto’s van oud-leerlingen van O.L.V. Fatima kleuterschool en de Willibrordusschool.

Algemene informatie Schreihuisje Het Schreiershuisje, gebouwd rond 1930, gaf werklieden die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting tegen regen en wind. Een halte met genoeg ruimte voor de wachtenden om te kunnen ijsberen in de langgerekte vorm van het gebouw. Vissersvrouwen zwaaiden op deze plek huilend hun mannen en zonen uit, die gingen werken op zee. Dit hartbrekend afscheid, zorgde ervoor dat het wachthokje de naam Schreiershuisje of Schreihuisje kreeg.

 

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *