Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NOOIT OPGELOSTE KERMISMOORD SCHIEDAM 43 JAAR GELEDEN

De kermismoord werd in 1976 nog volledig journalistiek verslagen. Nadien begon het verzwijgen en verdraaien in het belang van de multiculturele ideologie, waarvan diezelfde pers al decennia een warm pleitbezorger is.
SCHIEDAM- Alleen een bloemetje, verder geen bijzonderheden, meldt de familie, vandaag bij het gedenkteken voor John Gijbels, slachtoffer van de Schiedamse kermismoord uit 1976. Het is nu precies 43 jaar later.

De bescheiden zwarte tegel met grijze opdruk siert sinds afgelopen maart het Emmaplein. Heel dicht in de buurt van de exacte plaats waar de toen 21-jarige Gijbels op 6 augustus 1976 werd gedood met dolksteken door de Turk Aydin Ildir (toen 24). De dader vluchtte naar het buitenland en is nooit berecht. ‘Times were when. Times that won’t be back again’, staat op de tegel.

Het ANP meldde een dag na de moord op de Schiedamse kermis: ‘Bij het reuzenrad was tussen enkele jongens ruzie ontstaan over twee meisjes. In een daaropvolgend handgemeen mengde zich rond 21.45 uur de dader, die twee jongens neerstak. John Gijbels werd in het hart geraakt en de 18-jarige Adrie van der Sluis werd in zijn been verwond. De dader is onmiddellijk na de steekpartij weggevlucht. Op het kermisterrein werd een dolkmes met bijbehorende schede gevonden’.

Slachtoffer John Gijbels (Foto: familie archief).
Een verslag in dagblad de Telegraaf uit die dagen geeft misschien nog het beste beeld. De latere politiewoordvoerder Anne Geelof schreef destijds: ‘John en Adrie traden als ridders op toen twee andere jongens twee meisjes kennelijk onvrijwillig het reuzenrad mee in wilde nemen. In de vechtpartij mengde zich ook twee jonge buitenlanders, vermoedelijk een 16- en een 20 jarige Turk. In eerste instantie werd Adrie van der Sluis aangevallen. Hij liep een steekwond in zijn been op. En terwijl het slachtoffer door een EHBO’er werd verzorgd keerde de circa 20-jarige buitenlander zich tegen John Gijbels. Hij kreeg twee steekwonden , waarvan er één zijn hart doorboordde. Voor aankomst in het ziekenhuis bleek de jongen al te zijn overleden.’ Het ANP voegde daaraan toe over de dader: ‘Het is de dan 24-jarige Turkse fabrieksarbeider A. die volgens de Schiedamse politie het laatst in Maassluis heeft gewoond. Interpol zoekt de man, die vermoedelijk naar het buitenland is gevlucht.’

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

5 reacties op “NOOIT OPGELOSTE KERMISMOORD SCHIEDAM 43 JAAR GELEDEN

 1. Dat wegvluchten na een misdaad krijg je uiteraard door een dubbel paspoort. Dat is nog steeds zo en zal altijd zo blijven omdat men Niks aan dat dubbele paspoort doet. Er blijft door de vingers gekeken worden.
  Natuurlijk kan een iemand met een dubbel paspoort gevraagd worden een keus te maken wat hij wil zijn een Nederlander of een ……….. De keus is aan die persoon, wordt er gekozen voor een paspoort uit het thuisland vervallen alle Nederlandse rechten, blijven er alleen plichten over.

 2. Dat is de mentaliteit van de mensen met dubbele nationaliteiten.
  Iedereen blaast van de kerktoren maar uiteindelijk sta je toch alleen te demonstreren.

 3. Heeft niets met een dubbele nationaliteit te maken maar met een dubbele moraal. Wel mans genoeg iemand te vermoorden maar niet mans genoeg om te boeten voor je daden.

 4. Als je een serieus nieuwskanaal wilt worden, zul je a. niet zo veel taalfouten in één artikel moeten proppen en b. objectievere teksten moeten brengen dan het huidige afbeeldingsbijschrift.

 5. Ik was er bij, 15 jaar was ik en zag het voor m’n ogen gebeuren. In een flits, zo snel ging het. Voor iedereen wist wat er gebeurd was, was de dader al foetsie. Na zoveel jaar ben ik er weer stil van.
  Daarna kregen we te maken met ‘turken’rellen.
  Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat de dader niet te vinden is of was, dan wel zou zijn.
  Als je als dader hier je leven lang mee rond loopt, dan was het vast niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat hij iemand vermoordde.
  Je zal zijn vriend zijn, vader, broer, moeder……en je weet dit! Dan ben je geen haar beter en net zo schuldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *