Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NIEUWE FACTCHECK: BURGEMEESTER SCHIEDAM OVER COVID-19

SCHIEDAM- De Schiedamse burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft opnieuw waarschuwende woorden gesproken over ‘het virus’ (Covid-19). Het vermeende ‘gevaar’ zou nog lang niet zijn geweken. Lamers liet dit weten tijdens de raadscommissie. Hij liet zich aan het begin van het reces al eens op een vergelijkbare manier uit. Zijn woorden waren toen eenvoudig te weerleggen met de feiten over Covid-19. Tijd om de recente uitspraken van de burgemeester ook op een rij te zetten en op juistheid te controleren.

Lamers: “In onze regio is de ontwikkeling extra zorgwekkend. Het aantal besmettingen in Rotterdam-Rijnmond neemt schrikbarend toe. Afgelopen donderdag meldde de GGD nog 1.860 besmettingen. 7 dagen daarvoor waren dat er nog maar 1.200. Dus een groei van 44 %. Dat zien we ook in onze eigen stad Schiedam.”

FEIT: Spreken over ‘besmettingen’ is onjuist. Het betreft hier positieve PCR-testuitslagen. Het detecteren van ‘het virus’ met de PCR-test is niet zonder validiteitsproblemen. De test differentieert bijvoorbeeld niet tussen een stukje RNA (ribonucleïnezuur) dat afkomstig is van een oude infectie, en een virus dat in staat is een infectie te veroorzaken. Zonder aanvullende diagnostiek bestaat het risico dat mensen onterecht de stress van het besmet-zijn ervaren terwijl ze dat helemaal niet zijn, in quarantaine geplaatst worden en/of dat er ook andere onnodige maatregelen getroffen worden die het welzijn en de economie schaden.

Lamers: “Eind maart hadden we 33 besmettingen, dat liep snel op naar 233, eind mei. Daarna nam het door de maatregelen en de versoepelingen minder snel toe, maar we zitten alweer boven de 700 besmettingen, alleen al in Schiedam. 500 meer dan in mei.”

FEIT: Het aantal positieve PCR-testuitslagen nam toe doordat het aantal testmogelijkheden flink is toegenomen. De claim dat er in mei een minder snelle toename was te zien ‘vanwege de maatregelen en de versoepelingen’ is op niets gebaseerd. De vaak getoonde exponentiële curven van de stijging van ‘corona-gevallen’ zijn misleidend, omdat dus ook het aantal tests exponentieel is toegenomen. In de meeste landen bleef de verhouding tussen positieve tests en het totale aantal van de tests (de zogenaamde positief-ratio) constant tussen 5% en 25% of nam slechts licht toe.

En wat dan nog?

Landen zonder extra maatregelen, zoals Japan, Zuid-Korea, Wit-Rusland en Zweden, vertonen geen negatievere trend dan andere landen. Zweden is door de WHO zelfs als voorbeeldmodel geprezen en profiteert nu van een hogere mate aan immuniteit.

Kijken we in eigen land naar het sterftecijfer (want daar ging het toch allemaal om bij het gevaar van ‘het virus’): In 2020 overleden er tot en met week 11 (9 maart tot en met 15 maart) gemiddeld 3.145 mensen per week, net iets minder dan in 2019 toen er in de eerste 11 weken gemiddeld 3.174 mensen overleden. Per week overlijden er gemiddeld 2.900 mensen, maar in de winter overlijden er doorgaans meer mensen dan in de zomer. Hogere sterfte in de winter valt vaak samen met een periode van griep en/of kou. Zo was er begin 2018 sprake van een uitzonderlijk lange periode van vooral griep. In die periode was de sterfte uitzonderlijk hoog met in week 10 (5 tot en met 11 maart) bijna 4.100 sterfgevallen.

Lamers: “We kunnen niet meer verslappen. We moeten echt de teugels aanhalen en zonder die strenge maatregelen ontkomen we er niet aan dat er misschien nog verder moet worden ingegrepen.”

FEIT: Het besluit tot het opleggen van een lockdown is niets anders dan een politieke beslissing. Elke actuele grafiek van het RIVM laat uitsluitend een fors stijgende lijn zien van de toegenomen positieve (onbetrouwbare!) testuitslagen. De lijnen van het aantal ziekenhuispatiënten en overledenen vertonen geen enkel afwijkend beeld.

Lamers: “Maar de verantwoordelijkheid hebben we samen. Spreek elkaar ook aan. Het is niet alleen iets van het Rijk of de gemeente die het moet controleren. Het is ook voor de ondernemer, instelling en eerlijk gezegd ook van ons als consument en burger. We moeten allemaal scherp blijven en elkaar scherp houden.”

FEIT: De maatregelen betreffen onder meer verplichte sociale distantie, hygiënemaatregelen en verplichte persoonlijke beschermingsmaatregelen. Door de blijvende maatregelen is de komende tijd de ziekenhuiscapaciteit dermate beperkt dat 1,2 miljoen medische verwijzingen al zijn uitgesteld, hiervan wacht nog altijd 40% op een afspraak. Naast het verlies aan gezonde levensjaren is dit ook financieel een grote strop. Dat dit niet sneller ingevuld kan worden, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de huidige 1,5 meter afstandseis, die tot grote logistieke uitdagingen in ziekenhuizen leidt en daarnaast goede poliklinische zorg in het gedrang brengt.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

10 reacties op “NIEUWE FACTCHECK: BURGEMEESTER SCHIEDAM OVER COVID-19

 1. Snap echt niet dat jullie dit plaatsen. Wat een kul verhaal en wat wil je er mee bereiken. Nu zijn jullie alleen de boel maar aan het op hitsen. En bovendien toaal geen respect voor de burgermeester.Stop deze onzin.

 2. Bij wie begint het belletje van de achterdocht nog steeds niet te rinkelen? Mocht het niet meer bestaande kwartje nog niet gevallen zijn, we worden bedonderd. Omdat Covid1984 al in mei is uitgedoofd en de maatregelen niet om een virusbestrijding gaan maar over controle,macht en onderdrukking. Het is wereldwijd hé. Follow the money en je hebt je antwoorden.

  1. Je kan precies zien wie er geïndoctrineerd is door de media en wie WEL onderzoek doet en kijkt naar de werkelijke cijfers. En ik zie zelfs mafkezen die ALLEEN in de auto zitten met een mondkapje op. Dan ben je toch niet goed snik?

   Gister zag ik iemand lopen op straat. Was in geen velden of wegen iemand in de buurt en toch mondkapje op.

   Grappig wat er nu ook gebeurt bij de Albert Heijn. 80% malloten met een mondkapje, en 20% normale mensen die elkaar met twinkels in de ogen vriendelijk toeknikken en besmuikt lachend om zich heenkijken naar de bemondmaskerde zombie-crowd.

   Ik moet echt moeite doen om die mondkapjesdragende schapen als zelfstandig denkende medemensen te zien. Die met die kapjes snappen echt niet waarom mensen hem niet dragen, dan zijn we er namelijk binnen 3 weken vanaf! Sommige mensen zijn werkelijk te dom om te poepen.

   Ow, en iedereen die nou gaat preken over “asociaal” gedrag omdat ik weiger mee te doen aan deze rituele schijnveiligheid (want dat is het), we spreken elkaar nog wel wanneer ook jij eindelijk begrijpt dat je bent geknecht door deze hele nep-crises .

 3. Was zeker weer een raadsvergadering in het Theater aan de Schie, waar wel de notabelen mogen zijn in de late uurtjes.
  Laat hem de gebedsruimtes in Schiedam door ‘zijn’ stadswachten lekker controleren op teveel gelovigen in een ruimte. Oh nee dat kan niet, beetje moeilijk om jezelf te controleren en je vrienden.

 4. Het deel van de bevolking dat zich liever angstig en volgzaam opstelt dan zelf na te denken, wordt nu opzettelijk gemanipuleerd om – in de aanloop naar openlijke dictatuur – de rest in het gareel te dwingen. Het meest potente wapen daarin zijn hun irreële angstprojecties. En ze denken nu misschien dat ze straks beloond zullen worden voor hun gehoorzaamheid, maar ook zij gaan straks ervaren wat het betekent om echt bang te zijn voor de overheid.

 5. Volgens mij mis je wat. Een burgemeester die dingen gaat roepen die gebasseerd zijn op leugens en aannames die zou moeten worden afgezet en zeker gezien zijn positie nooit en te nimmer meer zo’n soortgelijke functie mogen bekleden. Deze CDA burgervader zit er finaal naast en is alleen maar de angstcultuur aan het voeden.
  Diep triest!!!!

 6. NOS teletekst: WAT minder besmettingen….. 8215 vandaag 1490 minder dan gisteren.

  Wat minder, dat is meer dan 18 %!

  Een hele grote doos kleurpotloden hebben ze tot hun beschikking….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *