WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NIEUW WARMTENET SCHIEDAMSE WIJKEN

Met de plannen voor Groenoord en Nieuwland wordt een belangrijke stap gezet in het verminderen van de CO2-uitstoot in Schiedam. Het verwarmen van gebouwen en koken met aardgas wordt gezien als een van de veroorzakers van de uitstoot.
De Wijk Energiek Groep (WEG) van bewoners uit Groenoord en Nieuwland bracht advies uit over de studie van Over Morgen. De WEG ondersteunt het onderzoek naar het warmtenet en geeft aan dat de betaalbaarheid en keuzemogelijkheden voor de bewoners belangrijke aandachtspunten zijn. Ook vraagt de groep aandacht voor het belang van goed isoleren.

SCHIEDAM- Een nieuw aan te leggen warmtenet is de voorkeuroplossing om de Schiedamse wijken Groenoord en Nieuwland aardgasvrij te maken. Dat blijkt uit een studie van bureau Over Morgen. Met de aanleg van een warmtenet kan Groenoord de eerste bestaande Schiedamse wijk worden die uiterlijk in 2030 aardgasvrij is. Na de start in Groenoord volgt de wijk Nieuwland.

In Groenoord is veel hoogbouw en de Leiding over Noord (warmtetransportleiding) ligt er al. De aanleg van een warmtenet kan daardoor relatief eenvoudig tegen de laagst maatschappelijke kosten. Woningcorporatie Woonplus Schiedam gaat per complex onderzoeken welke maatregelen er nodig zijn om goed te isoleren, slimme installaties aan te leggen en wat de kosten daarvan zijn.

Voor de wijk Nieuwland kan een warmtenet ook een goede oplossing zijn, hoewel deze wijk meer woningen met individuele aansluitingen heeft. Daarom is aansluiting op een warmtenet in deze wijk moeilijker en wordt eerst ervaring opgedaan in Groenoord. Overigens wordt de Schiedamse nieuwbouwwijk Harga al zonder aardgas-aansluiting opgeleverd.

Bewoners kunnen hun woning dan verwarmen via een aansluiting op het wijkwarmtenet en koken elektrisch (bijvoorbeeld op inductie) in plaats van op aardgas. Het jaar 2018 staat in het teken van verder onderzoek naar de aanpak en kosten van een warmtenet voor Groenoord. Ook wordt onderzocht wat een all-electric oplossing betekent voor laagbouwwoningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *