Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MYSTERIEUZE DOOD JAPANSE DUIZENDKNOOP VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Aan de Lepelaarsingel in Vlaardingen-Holy is een stervende Japanse duizendknoop aangetroffen. De hardnekkige woekeraar lijkt vergiftigd, maar wethouder Bart de Leede (GroenLinks) spreekt dat tegen. Desondanks heeft Gilles Pappers (ONS.Vlaardingen) ernstige twijfels. De plant staat bekend als onverwoestbaar.

De wethouder blijft erbij dat er geen gif is gebruikt. De Leede: “Niet door de gemeente, maar ook niet door anderen. De fase waarin de plant zich nu bevindt is een natuurlijk proces.”

Pappers: “Ik spreek even uit ervaring met de duizendknoop op mijn volkstuincomplex, daar hebben wij geprobeerd om hem te verdelgen, dat is niet gelukt. We hebben denk ik vijf of zes verschillende middelen gebruikt. Ook met Roundup. Hij is even weggegaan, maar na twee weken is het weer terug.”

De Leede: “Het gerucht kwam ook mij ter oren dat er spraken was van het gebruik van een verdelgingsmiddel in het bestrijden van die ongewenste plant. Dat is aanleiding geweest om ter plaatse te laten lijken. Er is geen sprake van het gebruik van een verdelgingsmiddel. Er is wel een ter ziele gaande duizendknoop waargenomen. Helaas betekent dat niet dat die onder de grond ook al dood is.”

De Japanse duizendknoop heeft een grote groeikracht. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De plant kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken.

Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven, is een ondergroei die door de Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels en kikkers volslagen oninteressant.

De gemeente Vlaardingen werkt aan een digitale kaart waarop te zien is waar de Japanse duizendknoop woekert. Het aantal locaties zou op dit moment overzichtelijk zijn. Er is voor de gemeente geen aanleiding om Code Rood af te kondigen, zoals de gemeente Rotterdam van de zomer heeft gedaam. Het aantal locaties zou nog overzichtelijk zijn.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *