Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HERSTELPLAN MUSEUM SCHIEDAM: ‘JAARLIJKS BIJNA 3 TON EXTRA’

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam verlangt voor de komende vijf jaar 292.000 euro aan extra subsidie van de gemeente Schiedam. Dit aanvullend bedrag moet worden uitgekeerd bovenop de huidige, jaarlijkse subsidie van 2.208.000 euro.

Het museum zit al geruime tijd in de financiële problemen. In november kon het museum de salarissen van het personeel niet meer uitbetalen waardoor het een noodkrediet van 450.000 euro van het stadsbestuur ontving. De gemeenteraad was hier vooraf niet over geïnformeerd en had ook achteraf geen mogelijkheden deze lening nog stop te zetten. Wel werd een herstelplan aangekondigd, samen met de toezegging dat het krediet uiterlijk 1 maart zou zijn terugbetaald. In dit herstelplan, waarover de gemeenteraad op 15 april vergadert, wordt de roep om meer subsidie als uiteindelijke oplossing voor de financiële problemen aangedragen, want uit het herstelplan blijkt dat het museum tot nu toe nog geen cent van het krediet heeft terugbetaald.

Volgens het herstelplan zal het Stedelijk Museum Schiedam inzetten op een nauwe samenwerking met het Jenevermuseum en het Coöperatiemuseum, in het kader van de ontwikkeling van het Museumkwartier. Ook valt te lezen dat de horeca en de winkel in het Stedelijk sinds kort zijn ondergebracht in de Giudici BV.  Deze Bv draagt de eigen risico’s en staat daarmee los van de subsidiestromen aan het Stedelijk.
Volgens het herstelplan zal het Stedelijk Museum Schiedam inzetten op een nauwe samenwerking met het Jenevermuseum en het Coöperatiemuseum, in het kader van de ontwikkeling van het Museumkwartier.
Ook valt te lezen dat de horeca en de winkel in het Stedelijk sinds kort zijn ondergebracht in de Giudici BV. Deze Bv draagt de eigen risico’s en staat daarmee los van de subsidiestromen aan het Stedelijk.

Wanneer de extra subsidie er niet komt vraagt het museum om een huurverlaging voor het hele complex aan de Hoogstraat (huurprijs 412.446,65 per jaar). Ook ziet het museum mogelijkheden voor een gedeeltelijke overdracht van de investering die, met hulp van onder meer de BankGiroLoterij, is gedaan in de GiudiciKapel. De kapel werd in juni vorig jaar voor zo’n 684.000 euro heringericht. Wanneer deze investering in de Kapel door de gemeente wordt overgenomen zou dit bovendien ook van invloed zijn op de hoogte van de huur, denkt het museum.

Het museum schrijft in het herstelplan open te staan voor overleg over terugbetaling van het noodkrediet, mits onder de door het museum aangegeven voorwaarden en aflossingstermijn.