Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MUSEUM SCHIEDAM DOET HONDERDEN HISTORISCHE OBJECTEN WEG

SCHIEDAM- Bijna driehonderd objecten van de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam worden van de hand gedaan. Het gaat in totaal om 288 voorwerpen van de 882 onderzochte objecten. Het is een eerste deel van de collectie waar het museum geen waarde meer aan hecht.

Het museum wil graag meer kennis vergaren over de spullen die onderdeel uitmaken van de historische verzameling die het museum voor de stad beheert. Alleen op deze manier kan de collectie ten volle worden benut. Schiedammers konden recentelijk hun kennis van de objecten delen en actief deelnemen aan het wegen van de museumstukken op basis van een set objectieve criteria die zijn vastgesteld door een werkgroep waar ook het gemeentearchief onderdeel van uitmaakte.

Het afgekeurde deel van de collectie wordt niet bij het grofvuil gezet. Volgens de beheerovereenkomst tussen het museum en de gemeente dient het stadsbestuur vooraf toestemming te verlenen voor de vervreemding van objecten uit de museumcollectie. Het ontzamelen gebeurt volgens de regels van de Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO). Dit houdt in dat zij eerst via een landelijke database aan andere musea aangeboden zullen worden en na die periode een andere (particuliere) bestemming kunnen krijgen.

Het opbouwen en ontzamelen van een collectie is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Als de nu geselecteerde objecten eenmaal zijn afgestoten, is er nog maar 10% van de historische collectie diepgaand onderzocht. Dit zal voor de rest van de collectie ook moeten gebeuren. Er zal dus nog veel onderzoek moeten volgen naar de historische objecten in de collectie.

GEEF UW MENING!!

Laat weten wat u vind. Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *