Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘MOSKEE SCHIEDAM-NIEUWLAND DRAAGT BIJ AAN SUCCESVOLLE INTEGRATIE’

SCHIEDAM- ‘De moskee in Schiedam-Nieuwland draagt bij aan een succesvolle integratie in de stad’. Dat heeft de gemeente Schiedam laten weten, voorafgaand aan de uitreiking van koninklijke onderscheidingen aan drie mede-stichters van de Turkse moskee aan de Dr Schaepmansingel. Burgemeester Cor Lamers (CDA) reikte zaterdagmiddag de lintjes uit waarmee de mannen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

‘Dat de moskee is gerealiseerd, is belangrijk voor Schiedam’, laat de gemeente weten. En: ‘De moskee staat midden in de gemeenschap en het bestuur vindt het ook belangrijk contact met de wijk te onderhouden. Ook met het gemeentebestuur hebben zij geregeld overleg over actuele zaken.’

In 2017 werd duidelijk dat de moskee in Nieuwland geen vergunning heeft voor het  mortuarium waar overledenen ritueel worden gewassen. Volgens de gemeente hebben de Turken geen vergunning nodig, omdat de overledene heel kort in het mortuarium aanwezig is. Binnen 24 uur wordt de dode begraven, veelal in Turkije.

Korte tijd later werd ook duidelijk dat de supermarkt in de moskee door de burgemeester niet wordt aangemerkt  als een zelfstandige supermarkt, waarvoor regels gelden zoals voor alle overige winkels in Schiedam. In de moskee aan de Schaepmansingel wordt al jaren een winkel geëxploiteerd in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft de moskee in november 2017 desondanks een omgevingsvergunning gegeven voor het verbouwen en verplaatsen van de winkelruimte in het pand. Ook bij  een wijziging in de winkeltijdenverordening kan deze winkel ongehinderd verder. Lamers destijds:  “Dat is een supermarkt die een onderdeel is van het gebedshuis en van het totale pakket dat daar wordt aangeboden.  Die heeft dus niet de status op grond van de winkeltijdenwet.  Dat misverstand mag niet blijven hangen.”

De drie decorandi ontvingen zaterdag hun onderscheiding uit handen van de burgemeester, omdat zij zich tientallen jaren hebben ingezet voor de Turks-Islamitische gemeenschap in Nederland.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

8 reacties op “‘MOSKEE SCHIEDAM-NIEUWLAND DRAAGT BIJ AAN SUCCESVOLLE INTEGRATIE’

  1. Lamers destijds: “Dat is een supermarkt die een onderdeel is van het gebedshuis en van het totale pakket dat daar wordt aangeboden. Die heeft dus niet de status op grond van de winkeltijdenwet. Dat misverstand mag niet blijven hangen.”

    Dit noem ik geen misverstand meer maar een grove overtreding. Geen enkele kerk heeft in Nederland een winkel aan huis.

  2. Ik ga morgen in onze katholieke kerk een winkel beginnen, wat een kul opmerking van Dhr.Lamens.Hij probeert zich er onderuit te praten.Maar dit maakt de weg vrij om in welk gebedshuis ook maar een winkel te beginnen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *